Συμμαχία-αντίβαρο στον κινεζικό «νέο δρόμο του μεταξιού»;

Συμμαχία-αντίβαρο στον κινεζικό «νέο δρόμο του μεταξιού»;

184
Συμμαχία-αντίβαρο στον κινεζικό «νέο δρόμο του μεταξιού»;

Τέσσερις χώρες – οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία – πιθανόν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να στήσουν το αντίπαλον δέος στο σχεδιαζόμενο μεγαλεπήβολο κινέζικο νέο δρόμο του μεταξιού (ή αλλιώς σχέδιο OBOR – One Belt One Road).

Το σχέδιο φέρεται να τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Malcolm Turnbull με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, σύμφωνα με ανώνυμες αμερικανικές πηγές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχεδιασμοί παραμένουν σε πρωταρχικά ακόμα στάδια και δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες ώστε να ήταν δυνατό να ανακοινωθεί από τους δύο ηγέτες.

Η Κίνα επενδύει τουλάχιστον $ 900 δις, σε λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια, αγωγούς φυσικού αερίου, έως και δίκτυα οπτικών ινών, σε Ασία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αφρική, υλοποιώντας το σχέδιο OBOR («Μια ζώνη, ένας δρόμος»). Τα επενδυτικά σχέδια του Πεκίνου υλοποιούνται σε 65 χώρες, επηρεάζοντας πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 4,5 δισεκατομμύρια άτομα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια επιρροή της Κίνας.

Οι σκέψεις για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου εναλλακτικού προγράμματος επενδύσεων εκφράστηκαν τον περασμένο χρόνο από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson, ο οποίος σε επίσκεψη του στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο, τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας ΗΠΑ και Ινδίας ώστε να αντιπαρατεθεί στα κινεζικά σχέδια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.