Η αεροπορική βιομηχανία στρέφει το βλέμμα στην Ασία

Η αεροπορική βιομηχανία στρέφει το βλέμμα στην Ασία

80
Η αεροπορική βιομηχανία στρέφει το βλέμμα στην Ασία

Έπεσε πριν από λίγες ημέρες η αυλαία της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Singapore Airshow, της μεγαλύτερης της Ασίας που διοργανώνεται κάθε δύο έτη και στην οποία παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις και τα νέα προϊόντα από τον χώρο της αεροδιαστημικής αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην έκθεση συμμετείχαν 1.080 εκθέτες από 48 χώρες.

Στην φετινή έκθεση η πλέον ισχυρή παρουσία ήταν αυτή της Airbus, καθώς η τελευταία «βλέπει» πολλές και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην αεροπορική αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού, τόσο σε ό,τι αφορά εμπορικά αλλά και πολεμικά αεροσκάφη όσο και στον κλάδο των ελικοπτέρων και του διαστημικού κλάδου.

Έχει ενδιαφέρον ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των νέων δραστηριοτήτων του ευρωπαίου κατασκευαστή αεροσκαφών, καθώς και το ένα τρίτο επί του συνολικού βιβλίου παραγγελιών του.

Παρουσία στην έκθεση είχε και η Boeing. Το ενδιαφέρον για την αεροπορική αγορά της Ασίας είναι μεγάλο και από την πλευρά του αμερικανικού κατασκευαστή αεροσκαφών. Ωστόσο το ενδιαφέρον της Boeing στράφηκε κυρίως προς την προώθηση των πολεμικών της αεροσκαφών (ιδίως προς Ινδία και Νότια Κορέα) αλλά και εξαρτημάτων αεροσκαφών, ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων σχεδιασμού. Παρουσία είχαν και μικρότεροι κατασκευαστές αεροσκαφών, όπως η κινεζική Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), η βραζιλιάνικη Embraer, η καναδική Bombardier και η ρωσική JSC Sukhoi Company. Ωστόσο, αν και στο παρελθόν με τη λήξη της έκθεσης είχαν ανακοινωθεί σημαντικές συμφωνίες, η φετινή έκθεση έληξε χωρίς να ανακοινωθούν ιδιαίτερης βαρύτητας συμφωνίες. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός πως τόσο η Airbus όσο και η Boeing έχουν δεχτεί την τελευταία πενταετία σημαντικό αριθμό νέων παραγγελιών, που ακόμα δεν έχουν προωθηθεί στους αγοραστές τους.

Ωστόσο το ενδιαφέρον των ασιατικών εταιρειών υπήρξε μεγάλο, καθώς αρκετές εξ αυτών βρίσκονται σε φάση μεγέθυνσης και αναζητούν τον καλύτερο τύπο αεροσκάφους για την ικανοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδιασμών. Ενδεικτικό παράδειγμα η AirAsia η οποία αναμένεται να προβεί σε παραγγελία σχεδόν 100 νέων αεροσκαφών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος της τελευταίας έως το 2021 ο στόλος της από τα 204 αεροσκάφη να φτάσει τα 300.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/WALLACE WOON

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.