Δύσκολη χρονιά για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος προμηνύεται το 2018

Δύσκολη χρονιά για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος προμηνύεται το 2018

158
Δύσκολη χρονιά για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος προμηνύεται το 2018

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Έντονες διακυμάνσεις αναμένονται στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, καθώς η Κίνα προσπαθεί να διαχειριστεί την παραγωγή χάλυβα και την αυξανόμενη παγκόσμια παραγωγή ορυχείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο στα 52,60 δολάρια ανά μετρικό τόνο για ολόκληρο το έτος, ενδέχεται να κινηθούν υψηλότερα κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς στην παραγωγή χάλυβα, σημείωσε πρόσφατη έκθεση της Αυστραλιανής Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστήμης.

Πέρυσι, οι τιμές στην spot αγορά έφτασαν κατά μέσο όρο τα 71,36 δολάρια. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να παρουσιάσει κάποια μεταβλητότητα στις αρχές του 2018, καθώς η αγορά ανταποκρίνεται στην αβεβαιότητα όσον αφορά τον αντίκτυπο των περιορισμών της παραγωγής στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος, σύμφωνα με αναλυτές. Πέραν των πρώτων έξι μηνών, η τιμή προβλέπεται να μειωθεί μετά την αυξανόμενη προσφορά από παραγωγούς χαμηλού κόστους και την εξασθενημένη παραγωγή χάλυβα στην Κίνα.

Οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, όπως οι εταιρείες BHP Billiton Ltd., Rio Tinto Group και Vale SA, και οι traders «ζυγίζουν» τον αντίκτυπο των μέτρων για τον χάλυβα στην Κίνα, τα οποία επιβλήθηκαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αυτόν τον χειμώνα στη μάχη για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια αρχική πτώση στην παραγωγή χάλυβα, που αναμένεται να αντιστραφεί την ερχόμενη άνοιξη.

Οι νέοι κανόνες συνέβαλαν επίσης στην κατανάλωση λιγότερο ρυπογόνων μεταλλευμάτων υψηλότερης ποιότητας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.