Αλλάζει «χέρια» η HSH Nordbank;

Αλλάζει «χέρια» η HSH Nordbank;

182
Αλλάζει «χέρια» η HSH Nordbank;

Η γερμανική τράπεζα HSH Nordbank AG, η οποία κάποτε ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων ναυτιλιακών δανείων του κόσμου, οδεύει προς το τελευταίο στάδιο της πώλησής της. Τα γερμανικά μέσα ενημερώσης αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί ιδιαιτέρως υψηλές προσφορές.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Cerberus φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο ανήκει κατά 90% περίπου στα ομόσπονδα κρατίδια του Αμβούργου και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Εκτός της Cerberus, όπως μεταδίδουν γερμανικά ειδησεογραφικά sites, μία εξίσου υψηλή προσφορά έχει κατατεθεί και από την πλευρά της επενδυτικής εταιρείας Apollo, ενώ ενδιαφέρον εξαγοράς της HSH Nordbank έχει επιδείξει και το βρετανικό Socrates Capital.

Πέραν του ύψους του τιμήματος, ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα καθορίσει τον προτιμητέο αγοραστή είναι και το εάν εξασφαλίζει με την πρότασή του την συνέχιση της λειτουργίας της HSH Nordbank.

Λόγο στην επιλογή αγοραστή θα έχουν και τα κρατίδια του Αμβούργου και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν καθώς είχαν στηρίξει οικονομικά την τράπεζα όταν αυτή είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση και χάρη στην βοήθειά τους κατέστη δυνατή η αναδιάρθωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η τελική προθεσμία πώλησης της HSH Nordbank AG είναι η 28η Φεβρουαρίου, όπως έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

H EE είχε επιβάλλει στο γερμανικό δημόσιο την αποκρατικοποίηση της τράπεζας στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στις κρατικές ενισχύσεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARCUS BRANDT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.