Ανακατατάξεις στην ιαπωνική ναυτιλιακή βιομηχανία

    340
    Ανακατατάξεις στην ιαπωνική ναυτιλιακή βιομηχανία

    Το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ιαπωνίας, Imabari Shipbuilding, πρόκειται να εξαγοράσει την «ομοεθνή» ανταγωνίστρια εταιρεία, Minaminippon Shipbuilding. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η εξαγορά πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, ενισχύοντας σημαντικά τη ναυπηγική δραστηριότητα της Imabari Shipbuilding, δημιουργώντας θετικές οικονομίες κλίμακας για το ναυπηγείο και συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας ναυπηγικής βιομηχανίας.

    Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο NYK World, το ναυπηγείο Minaminippon Shipbuilding ειδικεύεται σε ναυπηγήσεις και επισκευές δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς οχημάτων. Οι ετήσιες πωλήσεις του Minaminippon ανέρχονται σε $180 εκατ. περίπου, ενώ μεταξύ των μετόχων της εταιρείας βρίσκονται η Mitsui Engineering & Shipbuilding και η Mitsui O.S.K. Lines.

    Ο έντονος ανταγωνισμός από τα κινεζικά και τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία έχουν οδηγήσει τα ναυπηγεία της Ιαπωνίας σε ανάληψη ενεργειών με στόχο την αύξηση του μεριδίου τους στη ναυπηγική δραστηριότητα παγκοσμίως.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Kawasaki Heavy Industries. Όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα των Ναυτικών Χρονικών τα συγκεκριμένα ιαπωνικά ναυπηγεία σχεδιάζουν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

    Η Kawasaki Heavy Industries διαθέτει από κοινού με την COSCO Shipping ένα ναυπηγείο, το Nantong COSCO KHI Ship Engineering (Nacks), το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Τσιανγκσού, στην ανατολική ακτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, 130 χλμ. μακριά από τη Σαγκάη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei η απόφαση της Kawasaki να μεταφέρει μέρος των ναυπηγικών της δραστηριοτήτων από την Ιαπωνία προς την Κίνα, ενδεχομένως να οδηγήσει και άλλες οικονομικά «ασθμαίνουσες» ιαπωνικές εταιρείες στην ανάληψη παρόμοιων στρατηγικών επιλογών.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.