Ιστορικά χαμηλός ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων το 2017

Ιστορικά χαμηλός ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων το 2017

139
Ιστορικά χαμηλός ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων το 2017

Το 2017 ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το International Maritime Bureau (IMB), κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους καταγράφηκαν 180 περιστατικά πειρατείας σε πλοία, εκ των οποίων τα 136 αφορούσαν επιδρομές σε πλοία, τα 22 απόπειρες επιθέσεων σε πλοία, τα 16 πυροβολισμούς και τα 6 ληστείες.

Από τα παραπάνω περιστατικά, 91 μέλη από τα πληρώματα των πλοίων κρατήθηκαν όμηροι, 75 ναυτικοί απήχθησαν από τα πλοία τους, τρία άτομα έχασαν την ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν.

Την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2017, οι περισσότερες πειρατικές επιθέσεις έγιναν σε product/ chemical tankers (42), ενώ καταγράφηκαν 38 επιθέσεις σε bulk carriers, 23 επιθέσεις σε containerships και 77 σε διαφόρου τύπου πλοία, όπως αλιευτικά σκάφη.

Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των πειρατικών επιθέσεων μειώθηκε το περασμένο έτος σε σχέση με το 2016, ωστόσο τα περιστατικά πειρατείας συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική απειλή σε όσα πλοία πραγματοποιούν πλόες στον Κόλπο της Γουινέας και στα θαλάσσια ύδατα της Νιγηρίας.

Επιπλέον, Σομαλία και χώρες της ΝΑ Ασίας, όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του 2017, συνέχισαν να αποτελούν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, «πόλους έλξης» για πειρατικές επιθέσεις.

2017_03 MB Report5

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/EUNAVFOR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.