Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά των containerships

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά των containerships

73
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά των containerships

Παρά το γεγονός ότι η αγορά των containerships παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα το 2018 συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, ωστόσο εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, η έντονη τάση ενοποίησης που παρατηρείται στην αγορά των containerships προκαλεί ανησυχία στους πλοιοκτήτες για το ποσοστό των «απασχολούμενων» πλοίων τους.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο ναυλοδείκτης της Alphaliner στα containerships κατέγραψε αύξηση της τάξης του 46% στα τέλη του 2017, σε σύγκριση με τα τέλη του 2016. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων καταγράφηκε σε πλοία μικρότερης χωρητικότητας.

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές αναμένουν εντός του τρέχοντος έτους την παράδοση ενός μεγάλου όγκου νεοναυπηγηθέντων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής χωρητικότητας 1,5 εκατ. TEUs, ο οποίος αφορά κυρίως containerships μεγάλης χωρητικότητας, οπότε οι ναυλομεσίτες «ανησυχούν» για τη ναυλαγορά στα μεγάλης χωρητικότητας πλοία, ενώ στέκονται επίσης προβληματισμένοι ως προς τις συγχωνεύσεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.