Ενισχύονται οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Χιλής

Ενισχύονται οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Χιλής

35
Ενισχύονται οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Χιλής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Χιλή ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την ανανέωση της συμφωνίας σύνδεσης, με την καταληκτική ημερομηνία των συζητήσεων να ορίζεται η 19η Φεβρουαρίου.

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας σύνδεσης που υπογράφηκε πριν από 14 χρόνια. Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmstrom «η Χιλή αποτελεί τον παλαιότερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λατινική Αμερική ενώ αποτελεί σύμμαχο-κλειδί» και συνέχισε λέγοντας ότι «η τρέχουσα συμφωνία οδήγησε σε ουσιαστική αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ μας».

Η Χιλή των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό φρούτων του νοτίου ημισφαιρίου, παράγοντας περίπου 5 εκατ. τόνους φρούτων, με το 50% εξ’ αυτών να οδηγείται σε εξαγωγές, σε μία συνολική έκταση 294 χιλ. εκταρίων. Η χώρα κατέχει επίσης την πρώτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές φαγώσιμων σταφυλιών και μύρτιλων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι χιλιανές αρχές επέδειξαν επιμονή στην άνοδο της παραγωγής φρούτων και λαχανικών και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω “επιθετικών” επικοινωνιακών δράσεων, ενώ πρόσφατα η χώρα επιχείρησε τη διείσδυσή της και στις αγορές της Ασίας. Το 2017 ξεκίνησαν οι εξαγωγές ροδάκινων στην Κίνα, όπου ήδη εξάγονται και άλλα φρούτα.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά για τα χιλιανά φρούτα και λαχανικά, ακολουθούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυριότερη χώρα εξαγωγών την Ισπανία (8% των συνολικών εξαγωγών προς την ΕΕ) και έπονται η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία.

Φωτό: youtube.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.