ΗΠΑ: Η νέα ενεργειακή υπερδύναμη

ΗΠΑ: Η νέα ενεργειακή υπερδύναμη

286
ΗΠΑ: Η νέα ενεργειακή υπερδύναμη

Ρωσία και Σαουδική Αραβία δεν αποτελούν πλέον τις μόνες κυρίαρχες ενεργειακές δυνάμεις παγκοσμίως, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον όχι μόνο στρατιωτική και οικονομική αλλά και ενεργειακή υπερδύναμη. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια άνευ προηγούμενου αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, που προήλθε κυρίως λόγω των σχιστολιθικών εξορύξεων.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Πρακτορείου Ενέργειας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η αύξηση της παραγωγής θα θέσει τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και μέσα στις πρώτες δέκα χώρες στις εξαγωγές πετρελαίου.

Η αύξηση της παραγωγής περιόρισε την ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ από εισαγωγές πετρελαίου, κυρίως από την ταραχώδη Μέση Ανατολή, και επιπλέον έδωσε ώθηση και στις αμερικανικές εξαγωγές. Στα τέλη της δεκαετίας του 2020 οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ θα υπερβαίνουν πλέον τις εισαγωγές της χώρας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστια αλλαγή στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη.

Οι τιμές του πετρελαίου από $120/βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 κατέρρευσαν λόγω της μειωμένης ζήτησης, του ισχυρού δολαρίου και της αύξησης του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. Η απροθυμία του OPEC να μειώσει την παραγωγή, συνέτεινε στην κάμψη των τιμών. Μόλις το 2016 το πετρελαϊκό καρτέλ μαζί με ορισμένες ακόμα πετρελαιοπαραγωγές χώρες προέβη σε περικοπή της παραγωγής. Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής παρατάθηκε ως τα τέλη του 2018, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές, ωθώντας τις ΗΠΑ σε περαιτέρω αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πόλεμος μεταξύ OPEC και αμερικανικών εταιρειών παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου δεν έχει λάβει ακόμα τέλος. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά το 2017 σημαίνει απλά ότι η μείωση της παραγωγής του OPEC προς το παρόν υπερνικά το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.