Κυβερνοασφάλεια: η μεγάλη πρόκληση της ναυτιλίας

Κυβερνοασφάλεια: η μεγάλη πρόκληση της ναυτιλίας

192
Κυβερνοασφάλεια: η μεγάλη πρόκληση της ναυτιλίας

Το 2017 υπήρξε ένα έτος, όπου τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, ενώ δεν έλειψαν και σοβαρά περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων. Στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δανέζικος κολοσσός A.P. Moller-Maersk, ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft, αρκετές εμπορικές τράπεζες της Ουκρανίας, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς λιμένες της Ινδίας (Jawaharlal Nehru Port Trust), η British Airways, ακόμα και ο βρετανικός ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons PLC.

Για την διεθνή πλοιοκτητική κοινότητα η κυβερνοασφάλεια είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και αυτό υποδηλώνουν και τα ενδιαφέροντα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών σε έρευνα που έγινε μεταξύ των μελών της. Στην έρευνα, που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο, συμμετείχαν 26 κορυφαία διευθυντικά στελέχη δανέζικων ναυτιλιακών εταιρειών, με τις τελευταίες να αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από το 79% του υπό σημαία Δανίας εμπορικού στόλου.

Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της ερευνας είναι πως το 42% των διευθυντικών στελεχών ανησυχούν αρκετά έως πολύ για πιθανή κυβερνοεπίθεση εις βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία εργάζονται ή για απώλεια δεδομένων εντός του επομένου 12μήνου. Επίσης, το 69% των στελεχών απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν τα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας τους έχουν δεχτεί επίθεση κατά το τελευταίο 12μηνο.

Ωστόσο, το θετικό, σύμφωνα με την Maria Skipper Schwenn, Διευθύντρια της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, είναι ότι το 69% των δανέζικων ναυτιλιακών εταιρειών έχει προχωρήσει σε αύξηση των κονδυλίων, που αφορούν σε δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της κυβερνοαπειλής. Απόδειξη, κατά την ίδια, ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Για την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δεχτεί επιθέσεις στα IT συστήματά τους και αυτή η πραγματικότητα δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο στο μέλλον.

Βέβαια, η κα Maria Skipper Schwenn δηλώνει ότι όσο πιθανόν είναι μία ναυτιλιακή εταιρεία να πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, άλλο τόσο πιθανό είναι το ίδιο να συμβεί και σε μία οποιαδήποτε άλλη εμπορική επιχείρηση. Το πλέον, όμως, ανησυχητικό στην περίπτωση μίας κυβερνοεπίθεσης στα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα μίας ναυτιλιακής, σημειώνει η ίδια, είναι ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της ζωής των πληρωμάτων των πλοίων. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κινητοποιήσει όλη την ναυτιλιακή κοινότητα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/RITCHIE B. TONGO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.