Το Ιράν σχεδιάζει αύξηση των εξαγωγών του σε φυσικό αέριο

Το Ιράν σχεδιάζει αύξηση των εξαγωγών του σε φυσικό αέριο

88
Το Ιράν σχεδιάζει αύξηση των εξαγωγών του σε φυσικό αέριο

Στο πλαίσιο της πολιτικής της ιρανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης, προς την Τουρκία και προς το Ιράκ, αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές από το Ιράν μέσω του δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που διαθέτει στο δυτικό τμήμα του.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής Iranian Gas Engineering and Development Company (IGEDC), Hassan Montazer Torbati, ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στα δυτικά της χώρας με στόχο να αυξηθούν αρχικά οι εξαγωγές προς τις ιρακινές πόλεις, Βασόρα και Βαγδάτη.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, μέσα στις επιδιώξεις της εταιρείας είναι να ενισχυθεί η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ιράν και να αυξηθούν οι εξαγωγές προς την Τουρκία και αργότερα προς την Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο CEO της National Iranian Gas Company, μητρικής εταιρείας της IGEDC, ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν προς το Ιράκ κατά τη διάρκεια του 2018. Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη για τον εφοδιασμό του Ιράκ με φυσικό αέριο από το Ιράν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Βαγδάτης το 2013, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ο εφοδιασμός του Ιράκ με φυσικό αέριο από το υποθαλάσσιο κοίτασμα South Pars Gas Field, το οποίο βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο.

Αναφορικά με τις προσδοκώμενες εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν προς την Ευρώπη, ο Ιρανός Πρόεδρος Hassan Rouhani ανέφερε σε δηλώσεις του τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι ενεργειακές ανάγκες των χωρών της Ευρώπης μπορούν να ικανοποιηθούν από το Ιράν.

Το Ιράν κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει και τη δεύτερη θέση αναφορικά με τα πετρελαϊκά του αποθέματα. Επίσης αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο και μία από τις 5 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.