Λιγότερες και ισχυρότερες οι σημαντικές εταιρείες στην αγορά των containerships

Λιγότερες και ισχυρότερες οι σημαντικές εταιρείες στην αγορά των containerships

382
Λιγότερες και ισχυρότερες οι σημαντικές εταιρείες στην αγορά των containerships

Νέο ρεκόρ καταγράφει η συνολική χωρητικότητα των πλοίων που διαθέτουν και διαχειρίζονται οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Alphaliner, η τάση ενοποίησης που χαρακτηρίζει την αγορά των containerships τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου χωρητικότητας των πλοίων που κατέχουν σε παγκόσμια βάση οι μεγάλες εταιρείες στη συγκεκριμένη αγορά. Στα τέλη του 2017 η συνολική χωρητικότητα των πλοίων των 10 μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των containerships αντιπροσώπευε το 77% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Η τάση ενοποίησης που χαρακτηρίζει την αγορά των containerships επιβεβαιώθηκε στα τέλη του Νοέμβρη, με την εξαγορά της Hamburg Süd από την A.P. Møller-Mærsk και τη συγχώνευση της UASC (United Arab Shipping Company) με τη γερμανική Hapag-Lloyd.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Alphaliner οι ενοποιήσεις θα συνεχιστούν στην εν λόγω αγορά καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της OOCL από την COSCO, καθώς και η συγχώνευση των εταιρειών K Line, MOL and NYK, προκειμένου να δημιουργηθεί η συμμαχία Ocean Network Express (ONE). Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, το μερίδιο που θα κατέχουν οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα αντιπροσωπεύει το 82% παγκοσμίως.

Προς το παρόν, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά των containerships είναι η Maersk, η MSC και η CMA CGM. Μετά την απορρόφηση της OOCL από την COSCO, ενδέχεται η τελευταία να καταλάβει την τρίτη θέση παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.