Καταιγίδες και αντικυκλώνες χτυπούν τον Ατλαντικό Ωκεανό

Καταιγίδες και αντικυκλώνες χτυπούν τον Ατλαντικό Ωκεανό

921
Καταιγίδες και αντικυκλώνες χτυπούν τον Ατλαντικό Ωκεανό

Ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν ΗΠΑ και Ευρώπη, αναστατώνοντας για μια ακόμη φορά την καθημερινότητα όσων κατοίκων ζουν εκεί, αλλά και όσων ναυτικών ταξιδεύουν. Με την έλευση του νέου έτους την εμφάνισή της έκανε η καταιγίδα «Eleanor» που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ πλήττονται από ένα ακόμα δυσμενές καιρικό φαινόμενο.

Αναφορικά με το τελευταίο, θα παρατηρηθεί σήμερα στις 18:00 UTC ένα χαμηλό στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με πίεση 972 mb (millibars), το οποίο θα συνδέεται με ανέμους εντάσεως άνω των 64 κόμβων. Σύμφωνα με την NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ), το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως hurricane- force χαμηλό.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ. Νίκο Μαζαράκη, Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι λόγω της παρουσίας ενός αντικυκλώνα στην θαλάσσια περιοχή νότια της πόλης Halifax, το χαμηλό αυτό δεν θα κινηθεί μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά η τροχιά του θα είναι παράλληλη με τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Από αύριο, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, το συγκεκριμένο χαμηλό θα «βαθύνει» περαιτέρω και θα βρεθεί στο κέντρο της πολιτείας του Maine με τους άνεμους να φτάνουν σε ένταση ακόμα και τους 70 κόμβους. Το χαμηλό θα συνεχίζει να επηρεάζει την συγκεκριμένη περιοχή έως και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται να εξασθενήσει σε επίπεδο θύελλας την ερχόμενη Κυριακή.

Όσα πλοία κινηθούν στην θαλάσσια περιοχή δυτικότερα του μεσημβρινού των 45 W θα αντιμετωπίσουν κυματισμό ύψους 10 μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την καταιγίδα Eleanor, η οποία έπληξε την Αγγλία, τη Βόρεια Γαλλία, την Ουαλία, την Σκωτία και την Ιρλανδία, βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μαζαράκης.

Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές περιοχές των χωρών αυτών, χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώσεις δέντρων.

Εχθές Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στην θαλάσσια περιοχή της Ιρλανδίας η καταιγίδα δημιούργησε κύματα έως και 13,5 μέτρα ύψους, ενώ σήμερα πρόκειται να κινηθεί προς τα ανατολικά, πάνω από την Βόρεια Θάλασσα και θα εξασθενήσει.

Ωστόσο, ο υψηλός κυματισμός θα παραμείνει, ιδιαίτερα στην περιοχή ανοικτά του Βισκαϊκού Κόλπου και της Πορτογαλίας, όπου το ύψος των κυμάτων αναμένεται το Σάββατο να ξεπεράσει τα 8 μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη έως και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, ο Ατλαντικός Ωκεανός θα πλήττεται από σοβαρά καιρικά φαινόμενα, με εξαίρεση τον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση συνίσταται σε όσους ναυτικούς ταξιδεύουν στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.