Παρά το εμπάργκο, οι λιμένες του Κατάρ «ανθούν»

Παρά το εμπάργκο, οι λιμένες του Κατάρ «ανθούν»

110
Παρά το εμπάργκο, οι λιμένες του Κατάρ «ανθούν»

Αν και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος του Κατάρ, από τις αρχές του θέρους του 2017, παραμένουν σε ισχύ, οι λιμένες της χώρας συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις, με αύξηση τόσο του αριθμού των κινήσεων πλοίων όσο και του όγκου των διακινούμενων φορτίων.

Την εικόνα αυτού του αναπτυξιακού «boom» των λιμένων του Κατάρ καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το Υπουργείο Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Στατιστικής της χώρας, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «The Peninsula».

Πιο συγκεκριμένα και παρά την επιβολή του εμπάργκο, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Για παράδειγμα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων τον περασμένο Οκτώβριο αυξήθηκε σε σχέση με τον πρώτο μήνα επιβολής του εμπάργκο (Ιούνιος 2017) κατά 380%, ενώ ανάλογη εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψε και η διακίνηση γενικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ενώ τον περαμένο Ιούνιο είχαν διακινηθεί από τους λιμένες του Κατάρ μόλις 31.105 τόνοι γενικού φορτίου, τον Οκτώβριο διακινήθηκαν 126.288 τόνοι (+406%).

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αναπτυξιακή τροχιά που έχουν εισέλθει οι καταριανοί λιμένες διαδραματίζει ο λιμένας του Χαμάντ. Ο τελευταίος είναι ο μεγαλύτερος διεθνής λιμένας της χώρας, που συνδέεται με απευθείας δρομολόγια με πολλούς άλλους διεθνείς λιμένες της ευρύτερης περιοχής κι όχι μόνο (Κίνα, Άπω Ανατολή, Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Ομάν και Μεσόγειος).

Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες από τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Έως το 2020 αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το θαλάσσιο εμπόριο του εμιράτου του Κατάρ αλλά και την κομβική θέση του τελευταίου στις θαλάσσιες οδούς του παγκόσμιου εμπορίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/Noushad Thekkayil

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.