Σε ράλι ανόδου το πετρέλαιο

Σε ράλι ανόδου το πετρέλαιο

232
Σε ράλι ανόδου το πετρέλαιο

Το 2017 αποδεικνύεται μία άκρως θετική χρονιά για το πετρέλαιο, καθώς το Brent έχει ενισχυθεί από τον περασμένο Ιανουάριο σχεδόν 17%, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σχεδόν 11%.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται και νέα, περαιτέρω ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε εγκατάσταση άντλησης αργού πετρελαίου στη Λιβύη. Η πετρελαϊκή εγκατάσταση, η  οποία βρίσκεται κοντά στον λιβυκό λιμένα Es Sider, αποτέλεσε στόχο παραστρατιωτικών ομάδων προσκείμενων στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες και προχώρησαν σε ανατίναξη ενός αγωγού.

Εξαιτίας της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης, National Oil Corporation (NOC), η ημερήσια παραγωγή θα υποστεί μείωση, η οποία εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 70.000 έως 100.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Να σημειωθεί ότι η λιβυκή παραγωγή αργού ανακάμπτει τους τελευταίους μήνες μετά από έτη συγκρούσεων και αναταραχών στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, καταγραφηκε ενίσχυση του προθεσμιακού συμβολαίου για το Brent κατά 2,59%, το οποίο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των $66,94 δολαρίων, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Αναλόγως κινήθηκε και το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό, ελαφρύ αργό (West Texas Intermediate – WTI), το οποίο ενισχύθηκε κατά 2,5% αγγίζοντας τα $59,94 δολάρια, φτάνοντας και αυτό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, σήμερα οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν από το προαναφερθέν υψηλό δυόμισι ετών, το οποίο σημείωσαν χθες, καθώς η σταδιακή αποκατάσταση της παροχής μέσω ενός βασικού πετρελαϊκού αγωγού της Βόρειας Θάλασσας μοιάζει να περιορίζει τις αρρυθμίες και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην παροχή αργού στη Λιβύη.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARCELO SAYAO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.