Σε αναζήτηση νέων εμπορικών συμφωνιών η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit

    47
    Σε αναζήτηση νέων εμπορικών συμφωνιών η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit

    Η Μεγάλη Βρετανία πιθανόν να μην καταφέρει να πετύχει εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία εφάμιλλες με τις υφιστάμενες που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μετά το Brexit, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, όπως μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων JapanTimes.

    Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα χάσει σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα με την Ιαπωνία και ενδεχομένως να αποτύχει την περαιτέρω διείσδυση βρετανικών εταιρειών – κυρίως του τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Οι προβληματισμοί αυτοί προκύπτουν από το ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μια οικονομία που στηρίζεται στις υπηρεσίες και με δεδομένο ότι οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κρατών συνήθως παρακάμπτουν τις εταιρείες υπηρεσιών, καθώς οι κυβερνήσεις δείχνουν συχνά απρόθυμες να τις εντάξουν σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Το πλεονέκτημα που κατείχε ως τώρα η Βρετανία για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις ότι αποτελούσαν την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, παύει πλέον να υφίσταται, μετά το Brexit.

    Ωστόσο, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson ελπίζει ότι η χώρα του θα πετύχει ακόμα ευνοϊκότερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από την προσφάτως συναφθείσα μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, η οποία καταργεί τους δασμούς και περιορίζει πολλά κανονιστικά εμπόδια στο εμπόριο.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 και επομένως θα πρέπει να προβεί σε νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TAL COHEN

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.