Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δίνουν τα χέρια για την θαλάσσια ασφάλεια

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δίνουν τα χέρια για την θαλάσσια ασφάλεια

67
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δίνουν τα χέρια για την θαλάσσια ασφάλεια

Σε διακρατικές συμφωνίες προχωρούν πολλές χώρες παγκοσμίως με στόχο τη προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας. Μέσα από τη μεταξύ τους συνεργασία τα κράτη στοχεύουν σε συντονισμένες δράσεις που θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προχωρούν σε μια αντίστοιχη συνεργασία για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, μέσα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

Πρόσφατα οι υπουργοί άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου συμφώνησαν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου όπλων και της παράνομης διακίνησης ατόμων στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των τριών κρατών συμπεριλαμβάνεται η ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου, κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης, μαζί με τους ομολόγους του, τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο και τον Αιγύπτιο υπουργό Sedki Sobhi, δήλωσαν στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Λάρνακα ότι πρόκειται να δημιουργήσουν ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα επιβλέπει τις κοινές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων των τριών χωρών με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι οι κοινές ασκήσεις οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες θα συμβάλλουν στο συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και θα οδηγήσουν στην προστασία των υπεράκτιων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη και όχι μόνο.

Τόσο ο Κύπριος υπουργός όσο και ο Αιγύπτιος αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη μεριά του ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να «επεκταθεί» και να συμπεριλάβει στο μέλλον και άλλες γειτονικές χώρες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σταύρος Ιωαννίδης

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.