Εντυπωσιακές εικόνες από τον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου

Εντυπωσιακές εικόνες από τον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου

125
Εντυπωσιακές εικόνες από τον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου

Από το Lechaion Harbour Project πραγματοποιήθηκαν για πέμπτη χρονιά έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου. Το Lechaion Harbour Project αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο.

Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της αρχαίας Κορίνθου. Καθώς βρισκόταν σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και καθώς ήταν στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα κύριο παράγοντα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Το 146 π.Χ. υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον Ρωμαίο στρατηγό Μόμμιο, σύντομα όμως επανέκαμψε και από το 44 π.Χ.  στο πλαίσιο της επανίδρυσης της Κορίνθου ως Colonia Laus Iulia Corinthiensis χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως λιμένας.

Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση της ΕΕΑ δια του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του Δρ. B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.

Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες και ψηφιακές αποτυπώσεις στα κατάλοιπα των δύο μόλων του εξωτερικού λιμένα, ενώ διεξήχθη για πρώτη φορά λεπτομερής επιφανειακός καθαρισμός και ανασκαφή στα κατάλοιπα του κτιρίου που δεσπόζει στο κέντρο της Λιμενολεκάνης 3.

Αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων υπάρχει στον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Φωτό: culture.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.