Σταθερά τα επίπεδα για την παγκόσμια οικονομία τα δύο επόμενα έτη

Σταθερά τα επίπεδα για την παγκόσμια οικονομία τα δύο επόμενα έτη

53
Σταθερά τα επίπεδα για την παγκόσμια οικονομία τα δύο επόμενα έτη
Φωτό αρχείου

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια, έπειτα από την αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως του 3% το 2017.

Η επίδοση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2011. Η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση παρατηρείται στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, με τα 2/3 αυτών να καταγράφουν αύξηση στην οικονομία τους συγκριτικά με το 2016.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην σταθερή ανάπτυξη αρκετών ανεπτυγμένων χωρών. Ωστόσο  η Ανατολική και η Νότια Ασία παραμένουν οι πιο δυναμικές περιοχές παγκοσμίως, καθώς το 2017 συνείσφεραν στο ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης με την Κίνα μόνη της να συνεισφέρει κατά το 1/3.

Επίσης, η υποχώρηση της ύφεσης στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Νιγηρία και τη Ρωσία συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Παρά την βελτίωση της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους, όπως είναι οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική ορισμένων χωρών, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις κ.ά.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής των χωρών για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων μπορεί να οδηγήσει σε προσέλκυση  περισσότερων επενδύσεων, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερα σημαντική οικονομική ανάπτυξη, προβλέποντας συγχρόνως πολύ μικρή αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος για τα δύο επόμενα έτη σε χώρες της Αφρικής, της δυτικής Ασίας και της λατινικής Αμερικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.