Προς μια ενεργειακά αποδοτικότερη πλοήγηση των πλοίων

    215
    Προς μια ενεργειακά αποδοτικότερη πλοήγηση των πλοίων

    Οι εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries Marine Machinery & Equipment Co, LTD (MHI-MME) και Wärtsilä υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) σχετικά με τη διάθεση στην αγορά μιας νέας ενεργειακής λύσης για πλοία. Η συγκεκριμένη λύση συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες και από τις δύο εταιρείες για την επίτευξη μεγαλύτερης δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερης πρόωσης στα πλοία.

    Με την ενοποίηση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ανάκτηση θερµότητας και εξοικονόμησης ενέργειας (WHRS) της MHI-MME, με την τεχνολογία λειτουργικού ελέγχου της Wärtsilä για συστήματα γεννητριών που λαμβάνουν κίνηση από τον άξονα της κύριας μηχανής, η νέα αυτή λύση έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακά αποδοτικότερη πλοήγηση των πλοίων καθώς και ένα βελτιωμένο δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EEDI).

    171212_1_1Μια αξιοσημείωτη καινοτομία είναι ο συνδυασμός ενός power take off/take in (PTO/PTI) συστήματος γεννήτριας που λαμβάνει κίνηση από τον άξονα της κύριας μηχανής, με το σύστημα WHRS, με σκοπό τη βελτίωση της σταθερότητας του WHRS. Ανάλογα με το φορτίο της κύριας μηχανής και του δικτύου του πλοίου, το WHRS παράγει μερικές φορές ηλεκτρική ενέργεια που υπερβαίνει εκείνη που χρειάζεται το δίκτυο. Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω της γεννήτριας PTO / PTI για την κίνηση του άξονα της προπέλας. Με πλήρες φορτίο, η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την κίνηση του πλοίου με την άμεση εφαρμογή της στον άξονα της προπέλας. Σε χαμηλό φορτίο κύριας μηχανής, το WHRS μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με ένα σετ γεννητριών diesel.

    Με την συγκεκριμένη λύση, η MHI-MME θα προσφέρει ένα ακόμη ευρύτερο φάσμα λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας για πλοία που χρησιμοποιούν γεννήτριες που λαμβάνουν κίνηση από τον άξονα της κύριας μηχανής, ώστε να συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στο εγγύς μέλλον.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.