Σε πτώση οι ναύλοι στα containerships

Σε πτώση οι ναύλοι στα containerships

137
Σε πτώση οι ναύλοι στα containerships

Η Maersk, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, προβλέπει ότι οι ναύλοι στις διεθνείς τακτικές γραμμές πρόκειται να σημειώσουν πτώση, έπειτα από μια άνοδο που παρατηρήθηκε μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, υψηλόβαθμο στέλεχος της Maersk δήλωσε ότι η υπερπροσφορά που χαρακτηρίζει την αγορά των containerships έχει υπερκαλύψει την αντίστοιχη ζήτηση, πλήττοντας σημαντικά την εν λόγω αγορά το τρίτο τρίμηνο του 2017. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών για νέα containerships δεν είναι μεγάλο, αντιπροσωπεύοντας το 13,5% της υπάρχουσας χωρητικότητας των πλοίων, ωστόσο οι ναύλοι επηρεάζονται δυσμενώς από την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Η αγορά των containerships, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg θα επηρεαστεί επίσης από τη μείωση της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το ερχόμενο έτος. Σύμφωνα με το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% το 2018, ελαφρά μειωμένο συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις (4,2%). Επίσης, ο προστατευτισμός του εμπορίου στις ΗΠΑ και η προσπάθεια της Κίνας να αποκαταστήσει την οικονομία της στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς την εγχώρια κατανάλωση και περιορίζοντας τις εξαγωγές της, δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον της αγοράς των containerships. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch η προσφορά στα containerships αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 5,5% το 2018, συγκριτικά με φέτος, ξεπερνώντας την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης (4,5%).

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πάντως η διαρκής αναφορά των διεθνών πρακτορείων στην πορεία των ναυτιλιακών εταιρειών στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και στο ομιχλώδες μέλλον των τακτικών γραμμών. Φαίνεται ότι η ναυτιλία, έστω των τακτικών γραμμών, φαίνεται ότι απασχολεί για πρώτη φορά τόσο πολύ τα διεθνή ΜΜΕ, για άγνωστους μέχρι στιγμή λόγους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.