Προς ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας

    73
    Προς ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας

    Σε στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» συμφώνησαν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Ma Kai, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Xinhuanet, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της σχέσης των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέροντας το παράδειγμα της COSCO, που μπορεί να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου.

    Ο κ. Mai υπογράμμισε τη βούληση της χώρας του για διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» να εντείνουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία τους, να επενδύσουν από κοινού σε έργα και να προωθήσουν την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Δραγασάκη με τον κ. Mai επισημάνθηκε επίσης ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στο ζήτημα της πώλησης και αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων, με την ελληνική πλευρά να καλεί κινεζικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό διαγωνισμό.

    Παράλληλα εξετάστηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς εμπορικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, κυρίως αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ζήτημα, ο κ. Mai έκανε μνεία στην υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, καλώντας τους Έλληνες εκθέτες να συμμετάσχουν στην 1η «China International Import Expo» που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη το Νοέμβριο του 2018., με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την πρόθεσή της για συμμετοχή στην εν λόγω Έκθεση.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.