Κλονίζεται η θέση του Κατάρ στον τομέα του LNG;

Κλονίζεται η θέση του Κατάρ στον τομέα του LNG;

213
Κλονίζεται η θέση του Κατάρ στον τομέα του LNG;

Η αυξανόμενη ζήτηση για LNG από τις χώρες του Περσικού Κόλπου μπορεί να καλυφθεί από τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου.

Ο Γραμματέας Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Rick Perry αλλά και ο Γραμματέας Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ. Suhail Al Mazrouei σε πρόσφατες δηλώσεις τους ανέφεραν ότι οι αυξανόμενες εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επιπρόσθετη πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος αποτελούν τα τελευταία δύο χρόνια αγοραστές LNG από τον τερματικό σταθμό Sabine Pass στη Λουϊζιάνα.

Ο κ. Perry τόνισε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποτελέσει μια από τις χώρες που θα προμηθεύει τη Μέση Ανατολή με LNG, επισημαίνοντας ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύουν σε παραγωγή και εισαγωγές φυσικού αερίου για να προμηθεύσουν τις βιομηχανίες τους με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων τους και να υποστηρίξουν την πετροχημική τους παραγωγή.

Παρά το γεγονός ότι ο Περσικός Κόλπος είναι πλούσιος σε αργό πετρέλαιο, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι συγκεντρωμένα σε λίγες μόνο χώρες και πιο συγκεκριμένα λίγες θαλάσσιες περιοχές. Το Κατάρ και το Ιράν αποτελούν τις χώρες του Κόλπου με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Bloomberg, η ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, τα σχέδια να κατασκευαστούν περισσότεροι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής LNG τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία και οι κυρώσεις στο εμπόριο με το Κατάρ που έχουν θέσει η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προβλέπεται ότι θα κλονίσουν την θέση του Κατάρ που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό LNG στον κόσμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.