Η Ε.Ε. αυξάνει τον πήχη για τα δικαιώματα των ναυτικών

    825
    Η Ε.Ε. αυξάνει τον πήχη για τα δικαιώματα των ναυτικών

    Η Ένωση των Ευρωπαίων Πλοιοκτητών (ECSA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) υποστηρίζουν την υιοθέτηση της νέας Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία προβλέπει καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους ναυτικούς.

    Η νέα Οδηγία, η οποία υιοθετήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, δίνει νομική ισχύ στη συμφωνία που είχαν συνάψει ECSA και ETF, οδηγώντας σε εναρμόνιση το ευρωπαϊκό δίκαιο με τη διεθνή νομοθεσία αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα στη ναυτιλία.

    Με την υιοθέτηση της νέας Οδηγίας όσες τροποποιήσεις έχουν γίνει στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) το 2014, θα ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Οι νέες νομοθετικές απαιτήσεις ως γνωστόν υποχρεώνουν τους πλοιοκτήτες να παρέχουν οικονομική ασφάλεια σε όσους ναυτικούς εγκαταλείπονται από τη ναυτιλιακή εταιρεία. Επιπλέον οι διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπουν την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από τους πλοιοκτήτες σε περίπτωση θανάτου ή μακροχρόνιας αναπηρίας ενός ναυτικού από εργατικό ατύχημα.

    Μέσω δελτίο τύπου η ECSA αναφέρθηκε στη σημασία της διασφάλισης αξιοπρεπών εργασιακών όρων για τους ναυτικούς, ανεξάρτητα από τη σημαία που φέρει το πλοίο και στην ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το δίκαιο της Ε.Ε.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.