Εορτασμός του Αγίου Νικολάου- Χρόνια Πολλά και Καλές Θάλασσες σε όλους τους...

Εορτασμός του Αγίου Νικολάου- Χρόνια Πολλά και Καλές Θάλασσες σε όλους τους Ναυτικούς μας

803
Εορτασμός του Αγίου Νικολάου- Χρόνια Πολλά και Καλές Θάλασσες σε όλους τους Ναυτικούς μας

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, οι ναυτικοί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τιμούν τον προστάτη τους, τον Άγιο των θαλασσών, τον Αγιοθαλασσίτη, τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο μεγάλος προστάτης των ναυτικών. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου, είναι τοποθετημένη η εικόνα του. Αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομα του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται: Άι-Νικόλα, βοήθα με!

Ο Άγιος ήταν δεν ήταν ναυτικός κι όμως το ριζικό του τον κατέστησε προστάτη των ναυτικών, καθώς κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν. Ο Άγιος, όμως, δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε.

Η σωτηρία του πλοίου εκείνου που έγινε με θαυμαστή παρέμβαση του θαυματουργού Αγίου Νικολάου υπήρξε το «αρχικό λατρευτικό πρότυπο» που συνδέθηκε από την εποχή που ζούσε με θαύματα που έχουν σχέση με τους θαλασσινούς και τα ναυτικά έργα. Έτσι, εικονογραφείται ο Άγιος Νικόλαος σε ένα νησιώτικο τραγούδι, σαν οδηγός των ναυτιλλομένων, οιακοστρόφος των πλοίων, προστάτης των θαλασσινών και των ξενιτεμένων, ο Άγιος του Ελληνισμού της Διασποράς.

«Στην πλώρη κάθεται ο Χριστός,

στη μέση η Παναγιά

και πίσω στο τιμόνι του

κάθετ’ ο Άη Νικόλας»

Ο ελληνικός Εφοπλισμός ανέκαθεν κοντά στον απανταχού Έλληνα Ναυτικό ίδρυσε εκκλησίες τιμώντας τον Άγιο Νικόλαο, μεταξύ των οποίων είναι και οι εκκλησίες του Λίβερπουλ και του Ρότερνταμ, αλλά και εκκλησίες προς τιμήν του σε πολλές γωνιές της Αφρικής και της Ασίας.

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσης, επίσημη αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Τα Ναυτικά Χρονικά και η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net εύχονται σε όλους τους ναυτικούς μας, Χρόνια Πολλά και Καλές Θάλασσες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.