Σε εμπάργκο όπλων προχωρά η Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας

Σε εμπάργκο όπλων προχωρά η Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας

49
Σε εμπάργκο όπλων προχωρά η Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας

Με 539 θετικές ψήφους, 13 αρνητικές και 81 αποχές, εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα σχετικά με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα. Το ψήφισμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Federica Mogherini, να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στην Υεμένη, καθώς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην χώρα, αλλά και να βρεθούν άμεσα λύσεις για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το υπογράφουν, από ελληνική πλευράς, οι ευρωβουβουλευτές Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα των Ναυτικών Χρονικών, ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που μάχεται το κίνημα των ανταρτών Houthi, είχε ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των λιμένων της Υεμένης για να αποτραπεί η είσοδος όπλων από το Ιράν και να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου όπλων.
Ωστόσο, με τον αποκλεισμό της Υεμένης δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ στην χώρα, γεγονός που ώθησε εκπρόσωπο του ΟΗΕ να επισημάνει ότι εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, τότε εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα θα λιμοκτονήσουν και τότε θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο λιμό που έχει να καταγραφεί παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες.

Εκτιμάται ότι 20,7 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως σίτιση καθώς η χώρα αποτελεί μία από τις φτωχότερες παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.