Προς έναν σιδηροδρομικό «δρόμο του μεταξιού»

Προς έναν σιδηροδρομικό «δρόμο του μεταξιού»

92
Προς έναν σιδηροδρομικό «δρόμο του μεταξιού»
Φωτό Αρχείου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του νέου «δρόμου του μεταξιού» βρίσκεται η Γεωργία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σε φόρουμ που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Τυφλίδα σχετικά με το «δρόμο του μεταξιού», ο Γεωργιανός πρωθυπουργός επισήμανε τη ζωτικής σημασίας θέση της χώρας του, ευρισκόμενη σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά και οικονομικά.

Ο κ. Γκιόργκι Κβιρικασβίλι τόνισε ότι «το ζωηρό ενδιαφέρον του φόρουμ πιστοποιεί το πόσο σημαντικές είναι για τις χώρες της Καυκασίας, αλλά και γενικότερα, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ τους, τόσο εμπορικά όσο και σε υποδομές».

Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι Γεωργία, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συμμετέχουν στην υλοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Μπακού-Τυφλίδα-Καρς, η οποία θα συνδέει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας μέσω Κασπίας με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, με συνολικό κόστος υλοποίησης που αγγίζει το $1 δις. Με την υλοποίηση του έργου η χρονική διάρκεια του εμπορικού ταξιδιού Κίνας- Ευρώπης θα μειωθεί στις 15 ημέρες, δηλαδή θα μειωθεί στο μισό χρόνο σε σχέση με αυτόν που χρειάζεται ένα πλοίο και στο μισό κόστος από αυτό που απαιτείται για αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων.

Βελτίωση, όμως, της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ευρώπης- Ασίας θα επιτευχθεί και με την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Τουρκία με τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, η σιδηροδρομική γραμμή Halkali-Kapikule, συνολικού προϋπολογισμού €646 εκατ., θα ενώνει την Κωνσταντινούπολη με τα σύνορα της Βουλγαρίας.

Την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο σιδηροδρομικό έργο εξέφρασε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μεταφορών Violeta Bulc σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών Ahmet Arslan, στο περιθώριο ευρωτουρκικών συνομιλιών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CARSTEN KOALL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.