Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

1512
Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Εχθές το βράδυ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο είχε βυθιστεί το ξημέρωμα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, στο Σαρωνικό Κόλπο, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή στον βυθό και τις ακτές του Σαρωνικού.

Το δεξαμενόπλοιο μετά την ανέλκυσή του αναμένεται να ρυμουλκηθεί στα Αμπελάκια Σαλαμίνας.

Στην τελική φάση της ανέλκυσης του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου είναι «το Αγία Ζώνη ΙΙ να είναι το πρώτο από τα δεκάδες καταγεγραμμένα ναυάγια που πρόκειται να σηκώσουμε από τις ελληνικές θάλασσες».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, κ. Δημοσθένης Μπακόπουλος τόνισε ότι: «Με το  Αγία Ζώνη ΙΙ, για εμάς στη ΔΑΛ, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Από τα 55 καταγεγραμμένα ναυάγια που έχουν εγκαταλειφθεί στον πυθμένα του Αργοσαρωνικού, μας έχουν μείνει 54 που πρέπει και αυτά να βγουν. Όλοι μαζί, εφαρμόζοντας την νομοθεσία, θα μετράμε σύντομα αντίστροφα».

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε με φορτίο 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Από το πλοίο έχουν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.

Πλέον νέος στόχος για την Δημόσια Αρχή Λιμένων και για την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ είναι  η  ανέλκυση του Sea Diamond από το λιμάνι της Σαντορίνης.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών ανέλκυσης του δεξαμενοπλοίου ο Όμιλος Σπανόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Το ναυάγιο ανελκύσθηκε ασφαλώς και, κατόπιν εντολής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μεταφέρθηκε, παρουσία λιμενικών αρχών,  προσωρινά σε πλησιέστερες εγκαταστάσεις ώστε να  διενεργηθούν οι απαραίτητες επιθεωρήσεις. Η επιχείρηση ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου επιτεύχθηκε με την χρήση 1 πλωτού γερανού, ελκτικής ισχύος 1300 τόνων, ενός 260 τόνων, ρυμουλκών, αντιρρυπαντικών σκαφών και εξειδικευμένου καταδυτικού συνεργείου του ομίλου. Για την υλοποίηση του έργου απασχολήθηκαν έμπειροι και προσοντούχοι υπεύθυνοι, ναυαγιαίρεσης, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ναυπηγοί μηχανικοί και τεχνικοί ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο συντονιστής της επιχείρησης ανέλκυσης και εκ των ιδιοκτητών, Μιχάλης Σπανόπουλος, δήλωσε: «Aπό τις πρώτες ώρες, δόθηκε μια μάχη ώστε να αντιμετωπίσουμε με αμεσότητα και περιβαλλοντική συνείδηση τις συνέπειες του ναυαγίου στο θαλάσσιο, χερσαίο και παράκτιο περιβάλλον. Με την απομάκρυνση του πλοίου – ρυπαντή καταφέραμε να εξαλείψουμε το κίνδυνο που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον. Ενώ, σε τελική ευθεία βρίσκεται το έργο της απορρύπανσης των ακτών και του σημείου βύθισης».

Φωτό: hcg.gr & ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο Όμιλος Σπανόπουλου έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από την όλη διαδικασία της ανέλκυσης του βυθισμένου Δ/Ξ Αγία Ζώνη ΙΙ, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς εχθές.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.