Άνοιξη διαρκείας για τα φινλανδικά ναυπηγεία

Άνοιξη διαρκείας για τα φινλανδικά ναυπηγεία

171
Άνοιξη διαρκείας για τα φινλανδικά ναυπηγεία

Τα φινλανδικά ναυπηγεία Meyer Turku, που ανήκουν στον γερμανικό όμιλο Meyer Werft GmbH, ζουν την δική τους «άνοιξη» αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου.

Με ένα βιβλίο παραγγελιών που περιλαμβάνει συνολικά 8 κρουαζιερόπλοια, με ημερομηνίες παράδοσης έως το 2024, τα φινλανδικά ναυπηγεία αισιοδοξούν για ακόμα καλύτερες ημέρες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Tapani Pulli, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «στο παρελθόν είχαμε λάβει πολλαπλές παραγγελίες, αλλά ποτέ το βιβλίο παραγγελιών μας δεν έχει φτάσει χρονικά τόσο μακρυά».

Το βιβλίο παραγγελιών της Meyer Turku περιλαμβάνει τα κρουαζιερόπλοια της TUI Cruises «Mein Schiff 1» και «Mein Schiff 2», τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2018 και το 2019 αντιστοίχως, ενώ από δύο πλοία έχουν παραγγείλει οι εταιρείες Carnival, Costa Cruises και Royal Caribbean.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση των κρουαζιερόπλοιων που ναυπηγεί η Meyer Turκu, εκτός των «Mein Schiff 1» και «Mein Schiff 2», είναι ότι όλα θα είναι LNG dual-fuelled, καθώς τα φινλανδικά ναυπηγεία θεωρούν πως το μέλλον των κρουαζιερόπλοιων βρίσκεται στην χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καυσίμου, μια και ο στόχος είναι η «πράσινη κρουαζιέρα».

Όμως, πέραν των κρουαζιερόπλοιων τα Meyer Turku ναυπηγούν και επιβατηγά πλοία με τεχνολογία LNG. Το 2013 είχαν ναυπηγήσει το μεγαλύτερο –τότε– επιβατηγό που χρησιμοποιούσε ως καύσιμο LNG, για την Viking Line, το «Viking Star», ενώ στις αρχές του έτους παρέδωσαν στην Tallink το επιβατηγό «Megastar», και αυτό τεχνολογίας LNG.

Η ανάπτυξη των ναυπηγείων έχει οδηγήσει και σε ανάγκη επένδυσης σε νέο έμψυχο δυναμικό. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου το εργατικό δυναμικό των ναυπηγείων κατά 300 άτομα, ενώ αναμένεται και νέος γύρος προσλήψεων εντός του 2018.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής των ναυπηγείων, που αγγίζει τα 185 εκατ. ευρώ, έργα αναγκαία για να υποστηριχθεί το διευρυνόμενο βιβλίο παραγγελιών των ναυπηγείων, όπως δηλώνει ο Tapani Pulli.

Φωτό: meyerturku.fi/media

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.