Το Ιόνιο στο «μάτι» του κυκλώνα

Το Ιόνιο στο «μάτι» του κυκλώνα

1740
Το Ιόνιο στο «μάτι» του κυκλώνα

Το σπάνιο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα που πρόκειται σύντομα να «χτυπήσει» την Ελλάδα έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Αττική, κυρίως του Δήμους της Μάνδρας, της Ελευσίνας και των Μεγάρων.

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνων» βρίσκεται σήμερα στον Κόλπο του Τάραντα, νότια της Ιταλίας.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ. Νίκο Μαζαράκη, Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι ο «Ζήνων» προς το παρόν κινείται ιδιαίτερα αργά, στροβιλίζοντας γύρω από τον εαυτό του. Μέσα στην ημέρα δεν αναμένεται ιδιαίτερη μετακίνηση στην θέση του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο μεσογειακός κυκλώνας θα κινηθεί προς τα νότια με νοτιοανατολικά της Ελλάδας.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Νοεμβρίου αναμένεται  ο μεσογειακός κυκλώνας να «χτυπήσει» τη Νότια Πελοπόννησο, συγκεκριμένα τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Οι άνεμοι που θα συνοδεύουν τον μεσογειακό κυκλώνα θα ξεπερνούν τους 60 κόμβους (12 μποφόρ).

Ο «Ζήνων» αποτελεί έναν κυκλώνα μικρής κλίμακας και δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος, με βάση τα έως τώρα δεδομένα.

Ωστόσο, σε επιφυλακή θα πρέπει να βρίσκονται οι κάτοικοι της Νότιας και Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και οι κάτοικοι των Ιονίων νήσων, από την Κέρκυρα έως τη Ζάκυνθο, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν προληπτικά μέτρα για την προφύλαξή τους.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στους ναυτικούς και στα πλοία που μετακινούνται στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.