Προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν

    431
    Προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν

    Με πρωτοβουλία του κ. Χάρη Βαφειά και στο πλαίσιο της 2ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Πέμπτη και Παρασκευή 9 και 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του σεΐχη Salman Bin Khalifa Al Khalifa, γιο του πρωθυπουργού του Μπαχρέιν και ξάδελφο του Βασιλιά του Μπαχρέιν και Ελλήνων επιχειρηματιών και βουλευτών.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο γιος του πρωθυπουργού του Μπαχρέιν σεΐχης Salman Bin Khalifa Al Khalifa, ο οποίος περιέγραψε στους Έλληνες επιχειρηματίες τα οικονομικά επιτεύγματα του Βασιλείου και τους τομείς της οικονομίας στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει κοινή συνεργασία των δύο κρατών.

    Καταρχάς εξέφρασε τον σεβασμό και τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφτούν τη νήσο του Μπαχρέιν ώστε να εξερευνήσουν ευκαιρίες επένδυσης και επιχειρηματικής δράσης.

    Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς της ναυπηγοεπισκευής πλοίων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της κατασκευής κτιρίων και της μεταποίησης πρώτων υλών όπως μεταλλουργία, τρόφιμα και φαρμακευτική βιομηχανία.

    Τονίστηκε ότι οι προοπτικές συνεργασίας είναι τεράστιες καθώς σήμερα το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν ανέρχεται σε μόλις $30 εκατ., ενώ οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Μπαχρέιν και της Τουρκίας αγγίζουν σε αξία τα $500 εκατ.

    Από την πλευρά των Ελλήνων επιχειρηματιών παρευρέθηκαν οι κ.κ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος (Folli-Follie), Χρήστος Κοπελούζος (Προμηθέας Gas), Bασίλης Aποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών), Νικόλαος Βαφειάς και Χάρης Βαφειάς (Όμιλος Βαφειά), Πάρης Καλλιτσάντσης (Άκτωρ), Tawfic Khoury (CCC), ενώ από τον πολιτικό χώρο παρόντες ήταν οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών του Μπαχρέιν και διπλωματικοί ακόλουθοι.

    Να σημειωθεί ότι το Μπαχρέιν απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Βρετανία το 1971 και έκτοτε στήριξε την ανάπτυξή του στην παραγωγή πετρελαίου, υιοθέτησε πολιτικές ελεύθερης οικονομίας και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα κράτη του Αραβικού κόσμου.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.