Προς ολοταχώς για την Αφρική βάζει η Hapag-Lloyd

Προς ολοταχώς για την Αφρική βάζει η Hapag-Lloyd

106
Προς ολοταχώς για την Αφρική βάζει η Hapag-Lloyd

Η Hapag-Lloyd, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner, αποτελεί το Νο. 5 στην διεθνή κατάταξη των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μία χωρητικότητα που αγγίζει τα σχεδόν 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (ΤΕU). Αλλά, όπως σημειώνει στο περιοδικό των εργαζομένων της Hapag-Lloyd ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Rolf Habben Jansen, «με όρους μεγεθών του ιδιόκτητου στόλου μας, τότε η εταιρεία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη».

Για τον κ. Rolf Habben Jansen, μετά από εννέα χρόνια κρίσης και ένα πρωτοφανές κύμα συγχωνεύσεων, εξαγορών και πτωχεύσεων, η αγορά των containerships αναμένεται να βιώσει και νέες συγχωνεύσεις. «Πιστεύουμε ότι στο μελλον θα υπάρχουν μόνο πέντε έως επτά παγκόσμιοι παίκτες στον χώρο της δια θαλάσσης μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων».

Ο ίδιος σημειώνει πως σχεδόν οι μισές εταιρείες του Top 20 κατά το έτος 2013 έχουν «εξαφανιστεί» ή πρόκειται να «εξαφανιστούν» στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, τονίζει πως «ο χρόνος των μεγάλων συναλλαγών έχει πιθανώς τελειώσει».

Το ίδιο μοιάζει να ισχύει και στην περίπτωση της Hapag-Lloyd, η οποία μετά τη συγχώνευση με την χιλιανή CSAV και την αραβική UASC διαθέτει πλέον ένα μεγάλο και σύγχρονο στόλο, άκρως ανταγωνιστικό που προσφέρει ένα πυκνό δίκτυο υπηρεσιών τακτικών γραμμών σχεδόν παντού στον κόσμο. Αλλά ο στόχος της εταιρείας είναι πλέον να εισέλθει στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής, με την τελευταία να θεωρεί ο CEO της Hapag-Lloyd πως είναι ο κύριος στόχος της εταιρείας του. «Η Αφρική είναι μία αγορά με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης», δηλώνει χαρακτηριστικά, και εκεί είναι η επιδίωξη της εταιρείας να επικεντρωθεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ναυλαγορά των containerships τόσο ο Rolf Habben Jansen όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος των Γερμανών Εφοπλιστών Alfred Hartmann θεωρούν πως μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να επανέλθουν σε «φυσιολογικά επίπεδα».

Φωτό: hapag-lloyd.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.