Η μυροβόλος Χίος εορτάζει 105 χρόνια ελευθερίας

Η μυροβόλος Χίος εορτάζει 105 χρόνια ελευθερίας

551
Η μυροβόλος Χίος εορτάζει 105 χρόνια ελευθερίας

Είναι Σεπτέμβριος του 1912. Η ελληνική κυβέρνηση στις 17 του μήνα καλεί γενική επιστράτευση και στις 5 Οκτωβρίου κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία. Έχει ξεκινήσει η εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων. Οι τελευταίοι υπήρξαν και παραμένουν έως σήμερα το μεγαλύτερο πολεμικό επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους από τη σύστασή του. Και αυτό γιατί μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα των μόλις δέκα μηνών είχε επιτευχθεί ο διπλασιασμός των εδαφών του, με σχετικά μικρό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου ήταν και η κατάληψη της Χίου με την εκδίωξη των Τούρκων, στις 11 Νοεμβρίου 1912. Η ναυτομάνα Χίος, ένας από τους μεγαλύτερους ναυτότοπους όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, θα μπορέσει να ενωθεί με τη μητέρα-πατρίδα, μετά από σχεδόν 500 χρόνια υποταγής στην οθωμανική εξουσία και μετά από 90 χρόνια από την τραγική σφαγή της Χίου.

Το πρωί της Κυριακής 11 Νοεμβρίου 1912 ο ελληνικός στόλος, που αποτελείτο από τρία ελαφρά καταδρομικά, δύο αντιτορπιλικά και τρία οπλιταγωγά, φτάνει έξω από τον λιμένα της Χίου, ερχόμενος από την καταληφθείσα Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία των αρχηγών στρατού και στόλου αποβιβάζεται στο νησί και ζητά από την οθωμανική διοίκηση την άμεση παράδοση του νησιού στις ελληνικές δυνάμεις. Ο Οθωμανός στρατιωτικός διοικητής του νησιού, αντισυνταγματάρχης Ζιχνή Μπέη απορρίπτει το ελληνικό αίτημα. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρεί και στις 3.15 το απόγευμα της Κυριακής ξεκινά η αποβίβαση του ελληνικού στρατού στο νησί. Μετά από μάχες με τις οθωμανικές δυνάμεις ο ελληνικός στρατός το πρωί της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 1912 εισέρχεται αμαχητί στην πόλη της Χίου εν μέσω ενθουσιωδών εκδηλώσεων χαράς των Χιωτών.

Η τελική μάχη για την εκδίωξη των Τούρκων θα δοθεί, ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου 1912. Η μάχη του «Καρφωτού». Εκεί ο ελληνικός στρατός μαζί με πολλούς Καρδαμυλίτες θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις οθωμανικές δυνάμεις και θα καταληφθεί το χωριό Πιτυός, όπου είχε καταφύγει ο Ζιχνή Μπέης. Το ίδιο βράδυ θα παραδοθεί ο Οθωμανός αντισυνταγματάρχης στις ελληνικές δυνάμεις στο χωριό Καρυές, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Χίο και την επομένη μέρα θα υπογραφεί το πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης του οθωμανικού στρατού, αποτελούμενου από 1.800 άνδρες.chios1

Εορτάζοντας αυτήν την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου, πραγματοποιήθηκε εχθές Παρασκευή στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας η έπαρση του ομοιώματος της πρώτης χειροποίητης σημαίας, η οποία υψώθηκε στη Χίο την ημέρα της απελευθέρωσής από τον επελαύοντα ελληνικό στρατό και στόλο. Επίσης,  πραγματοποιήθηκε και η έπαρση της Μεγάλης Σημαίας στον Κεντρικό Λιμενοβραχίονα Χίου.

Σήμερα το πρωί στις 11.30 πραγματοποιήθηκε μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας, όπου συμμετείχαν και σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Χίου και των Οινουσσών. Οι τελευταίοι παρήλασαν κρατώντας την ελληνική σημαία, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των «παιδιών» της ναυτομάνας Χίου και των ναυτικών της, που αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία του νησιού, η κραταιά ναυτιλία του οποίου κάνει γνωστή και υπερήφανη την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Φωτό: ευγενική παραχώρηση του σπουδαστή της ΑΕΝ Οινουσσών, Νικόλαου Μπιζέκη

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.