Διάσωση ναυαγού από το M/T Aegean Unity

    1290
    Διάσωση ναυαγού από το M/T Aegean Unity

    Το «Special Rescue Award» απονεμήθηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του M/T Aegean Unity, στο πλαίσιο της ετήσιας τελετής απονομής βραβείων AMVER 2017.

    Η ανωτέρω εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Propeller Club σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Το βραβείο αφορούσε τιμητική διάκριση για την επιτυχή διάσωση ενός ναυαγού κατά τη διάρκεια ταξιδιού που πραγματοποιούσε το πλοίο που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Arcadia Shipmanagement Co Ltd.

    To «Aegean Unity», ελληνικής σημαίας, από την ημέρα της παράδοσής του, στις 5 Ιουλίου 2016, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απρόσμενη διάσωση ενός ναυαγού, ο οποίος είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος για δέκα ημέρες.

    Το M/T Aegean Unity, έπλεε κοντά στη νοτιοδυτική ακτή του Μεξικού, με καπετάνιο τον Δημήτριο Μανουσάκη, έχοντας ξεκινήσει από το λιμάνι του Πουέρτο Αρμουέλλες στον Παναμά με προορισμό το Ελ Σεγκούντο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

    Στις 10 Απριλίου του 2017, κατά τη διάρκεια της βάρδιας 16:00- 20:00 o Αξιωματικός Φυλακής Γέφυρας παρατήρησε ένα λευκό αλιευτικό σκάφος με έναν επιβαίνοντα, ο οποίος κουνούσε μία κόκκινη σημαία για να προσελκύσει την προσοχή. Το σκάφος βρισκόταν 333 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των ακτών της Πολιτείας του Guerrero.

    Ο πλοίαρχος του «Aegean Unity» μόλις πληροφορήθηκε για το περιστατικό διέταξε «κράτει μηχανών» στις 17:35, έτσι ώστε να γίνει προσπάθεια προσέγγισης του αλιευτικού σκάφους.

    Συναγερμός αμέσως σήμανε στο πλοίο και ο πλοίαρχος διέταξε να είναι σε ετοιμότητα η ομάδα διάσωσης για τη συνδρομή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης.

    Γύρω στις 19:05 το «Aegean Unity» προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος, επί του οποίου βρισκόταν μόνο ένας διασωθέντας, ο οποίος ήταν ψαράς. Ο πλοίαρχος κάνοντας τους απαιτούμενους ελιγμούς κατάφερε να προσεγγίσει με το πλοίο το αλιευτικό σκάφος.

    Με την επιβίβαση του ναυαγού στο «Aegean Unity», ο πλοίαρχος στο πνεύμα της ελληνικής φιλοξενίας και της αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τη διεθνή ναυτιλιακή πρακτική, έδωσε στεγνά ρούχα στο διασωθέντα και τον μετέφερε απευθείας στο ιατρείο του πλοίου, όπου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία του.

    Επιπλέον το πλήρωμα του πλοίου παρείχε αμέσως στον διασωθέντα νερό, φαγητό και διαμονή, καθώς ο άτυχος ψαράς ήταν πολύ εξαντλημένος και τις τελευταίες μέρες μοναδική του τροφή ήταν μια θαλάσσια χελώνα, η οποία μάλιστα βρέθηκε εντός του αλιευτικού σκάφους.

    Αξιωματικός του πλοίου κατάφερε να μάθει το όνομα του διασωθέντα και την καταγωγή του. Πρόκειται για τον Efrain Garcia Ramirez, με καταγωγή από το Cristobal στο Μεξικό.

    Το ανωτέρω περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα που αποδεικνύει τη βαθιά δέσμευση των Ελλήνων ναυτικών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

    Φωτό: Arcadia Shipmanagement

    Συνημμένα αρχεία:
    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.