Σε ύφεση η θαλάσσια πειρατεία το 2017

Σε ύφεση η θαλάσσια πειρατεία το 2017

304
Σε ύφεση η θαλάσσια πειρατεία το 2017

Ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του International Maritime Bureau (IMB), παρουσιάζεται μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε ποσοστό 14%, με καταγεγραμμένα 121 περιστατικά (141 το 2016).

Σύμφωνα με το κέντρο αναφοράς πειρατικών επιθέσεων του ΙΜΒ, οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων είναι ο Κόλπος της Γουινέας, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και οι ακτές της Λιβύης όπως, τελευταία, και της Βενεζουέλας. Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον πως κανένα περιστατικό πειρατικής επίθεσης δεν αναφέρθηκε στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, μία περιοχή υψηλού κινδύνου έως πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Σομαλία το ΙΜΒ σημειώνει στην έκθεσή του πως οι πειρατικές ομάδες που δρουν στην περιοχή μοιάζει να έχουν πλέον την δυνατότητα να «στοχεύουν» σε εμπορικά πλοία που πλέουν σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΜΒ: (α) σε 92 πλοία καταγράφηκε επιβίβαση πειρατικών ομάδων, (β) 13 πυρπολήθηκαν, (γ) υπήρξαν απόπειρες πειρατικών επιθέσεων σε 11, ενώ (δ) πέντε πλοία πέρασαν υπό τον έλεγχο των πειρατών.IMB

Ως επιτυχές παράδειγμα αντιμετώπισης του πειρατικού φαινομένου εμφανίζεται η Μαλαισία, όπου η άμεση δράση του Malaysian Maritime Enforcement Agency οδήγησε σε σχεδόν εξάλειψη του φαινομένου στις θάλασσες της χώρας. Γεγονός που ώθησε τον διευθυντή του ΙΜΒ, Pottengal Mukundan, να δηλώσει πως η Μαλαισία δείχνει το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι χώρες για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/EUNAVFOR

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.