Σε άνοδο οι τιμές του αργού πετρελαίου

Σε άνοδο οι τιμές του αργού πετρελαίου

175
Σε άνοδο οι τιμές του αργού πετρελαίου

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

«Η σχετικά υποτονική αύξηση της προσφοράς πετρελαίου τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους θα μπορούσε να είναι υποστηρικτική για τις τιμές του πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο του έτους». Αυτό δήλωσε ο κ. Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στη UBS Wealth Management, ο οποίος εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα $60/βαρέλι σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

«Πιστεύω ότι ο βασικός οδηγός γι’ αυτό το περιβάλλον τιμών αυτήν την στιγμή, αλλά και για τους επόμενους τρεις μήνες, είναι ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι ισχυρότερη από την αύξηση της προσφοράς», προσέθεσε ο ίδιος.

Αμετάβλητη στα $58 δολάρια/βαρέλι, διατήρησε στις 11 Οκτωβρίου 2017 την τιμή-στόχο (για το τέλος του τρέχοντος έτους) για το πετρέλαιο Brent η Goldman Sachs, την στιγμή που τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) Νοεμβρίου του βασικού εμπορεύματος διαπραγματεύονται περί τα $56,8/βαρέλι.

Επισημαίνεται ότι ο Ο.Π.Ε.Κ. και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να μειώσουν κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, σε μία προσπάθεια να εξαλείψουν την υπερπροσφορά πετρελαίου.

Μάλιστα, ο Οργανισμός και οι χώρες- μέλη του εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη συμφωνία πέραν του Μαρτίου 2018.

Για το 2018, η ΕΙΑ (Energy Information Administration) αναμένει ότι η τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα $50,57 – αύξηση κατά 2%, σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο Brent, η EIA αύξησε την πρόβλεψή της κατά 2,7% για το 2017, στα $52,43/βαρέλι και κατά 4,8% για το 2018, στα $54,07/βαρέλι.

Παρά το γεγονός ότι η σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς θα παρέχει στήριξη στον «μαύρο χρυσό» μέχρι το τέλος του έτους, εάν δεν επεκταθεί η συμφωνία του Ο.Π.Ε.Κ. μετά τον Μάρτιο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να βρεθεί ξανά κάτω από τη ζώνη των $50/βαρέλι.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARCELO SAYAO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.