Ακραίος τυφώνας χτυπά την Ευρώπη

    421
    Ακραίος τυφώνας χτυπά την Ευρώπη
    Η κακοκαιρία πλήττει εδώ και λίγη ώρα το City του Λονδίνου

    Ο τυφώνας Ophelia θα βρίσκεται στις ακτές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τις αμέσως επόμενες ώρες. Ο τυφώνας που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές Οκτώβρη στις Αζόρες, αναμένεται να προκαλέσει ‘βίαια’ καιρικά φαινόμενα σε Βρετανία και Ιρλανδία.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πορτογαλίας είχε κηρύξει κόκκινο συναγερμό το απόγευμα του Σαββάτου και διαδοχικά πορτοκαλί και κίτρινο συναγερμό με το πέρασμα των ημερών.

    Ο τυφώνας προς το παρόν έχει χαρακτηρισθεί κατηγορίας 2 και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχει εξασθενίσει σε σημαντικό βαθμό μέχρι να φτάσει στις βρετανικές ακτές. Παρόλα αυτά οι Αρχές ήδη ετοιμάζονται για ακραία φαινόμενα τόσο στην Ιρλανδία, όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σχολεία σε ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα κόκκινο συναγερμό και ενημέρωσε ότι ο τυφώνας θα κινηθεί με ταχύτητα 120-150 χλμ. την ώρα. Ο κ. Sean Hogan, πρόεδρος του National Emergency Coordination Group της Ιρλανδίας, παρότρυνε τον πληθυσμό να αποφύγει να βρίσκεται σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της ακραίας καταιγίδας και των σφοδρών ανέμων που θα επικρατήσουν.

    Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι θα είναι από τις χειρότερες καταιγίδες που θα έχουν πλήξει την Ιρλανδία τα τελευταία 50 χρόνια.

    Στην 30η επέτειο της ‘Μεγάλης καταιγίδας του 1987’ που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα νέο και ακραίο καιρικό φαινόμενο βρίσκεται εν όψη. H μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη εκδώσει σχετική ενημέρωση και έχει σημάνει κίτρινο ή πορτοκαλί συναγερμό ανά περιοχή, σε όσες πρόκειται να έρθουν ‘αντιμέτωπες’ με τον τυφώνα Ophelia.

    Οι επόμενες μέρες κρίνονται κρίσιμες εν όψη της εκδήλωσης του τυφώνα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα κρατήσει μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη.

    Πηγή: Bloomberg

    Φώτο: Baltic Exchange

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.