Γιατί η Τουρκία στρέφει το ενδιαφέρον της προς τη ΝΑ Ασία;

Γιατί η Τουρκία στρέφει το ενδιαφέρον της προς τη ΝΑ Ασία;

159
Γιατί η Τουρκία στρέφει το ενδιαφέρον της προς τη ΝΑ Ασία;

Η Τουρκία και η Ινδονησία προχωρούν σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement), μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Με τη σύναψη της συμφωνίας θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ θα τονωθεί το οικονομικό τους επίπεδο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Xinhuanet, εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών τελεσφορήσουν, η αξία του εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και της Ινδονησίας μπορεί μέχρι το 2023 να έχει αγγίξει τα $10 δις. Το ίδιο υποστήριξε και ο Υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας, κ. Enggartiasto Lukita.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η CEPA θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση των πολιτικών στόχων που έχουν θέσει στο μέλλον οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. FikriIsik, δήλωσε ότι η Ινδονησία θα διαδραματίσει στο μέλλον στρατηγικό και σημαντικό ρόλο μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Ασίας.

Το περασμένο έτος το εμπόριο μεταξύ Ινδονησίας και Τουρκίας έφτασε σε αξία το $1,7 δις.

Η Ινδονησία, σε μια προσπάθειά της να διευρύνει το εμπόριό της, βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και με άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Χιλή και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ADI WEDA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.