Ο προστατευτισμός εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής

Ο προστατευτισμός εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής

108
Ο προστατευτισμός εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 17ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική. Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος τέθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της αφρικανικής ηπείρου: δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, προστασία περιβάλλοντος και βελτίωση της παραγωγικότητας των αφρικανικών οικονομιών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών, η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αφρικανικές χώρες και κυρίως οι χώρες της υποσαχάριου Αφρικής έγκειται στην τάση που παρατηρείται τελευταία από πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση εφαρμογής πολιτικών προστατευτισμού και πρόταξης των στενών εθνικών οικονομικών συμφερόντων, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες για τη ναυτιλία.

Ενδεικτικό παράδειγμα εφαρμογής τέτοιων πολιτικών στον χώρο της ναυτιλίας αποτελεί η Γκάνα, με την κυβέρνησή της να θέτει περιορισμούς στο ναυτιλιακό επιχειρείν, κάτι που πολλές ναυτιλιακές εταιρείες της Δανίας χαρακτηρίζουν ως μία άκρως αρνητική εξέλιξη.

«Η απελευθέρωση του περιφερειακού και διεθνούς εμπορίου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της δυτικής Αφρικής, στην αύξηση της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση της φτώχειας» σημειώνει η Anne H. Steffensen, Γενική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών. Και η ίδια προσθέτει πως «είναι ανησυχητικό το γεγονός πως στην Γκάνα η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει μία νομοθεσία η οποία θα βλάψει το εξωτερικό εμπόριο».

Με δεδομένο πως οι χώρες της υποσαχάριου Αφρικής δέχονται το 10% των εξαγωγών της Δανίας, είναι κάτι παραπάνω από εύλογη η ανησυχία των Δανών εφοπλιστών για την εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού από τα κράτη της περιοχής, θέτοντας περιορισμούς στο εξωτερικό εμπόριο και βεβαίως στη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν, πάντως, πως είναι μεγάλη ανάγκη το περαιτέρω άνοιγμα των υποσαχάριων αγορών στο διεθνές εμπόριο, ωστόσο θέτουν ως προϋπόθεση οι 13 χώρες της περιοχής να επενδύσουν στην αντιμετώπιση της πειρατείας αλλά και στην βελτίωση των υποδομών τους. Η Ναυτιλιακή Αρχή της Νιγηρίας (NIMASA) εκτιμά το κόστος των απαραίτητων επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών στην υποσαχάριο Αφρική στο ύψος των σχεδόν $7 δις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/LYNN BO BO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.