H Air Berlin πτωχεύει, η Lufthansa απογειώνεται

H Air Berlin πτωχεύει, η Lufthansa απογειώνεται

103
H Air Berlin πτωχεύει, η Lufthansa απογειώνεται

Υπό τον έλεγχο της Lufthansa, της μεγαλύτερης με όρους αριθμού αεροσκαφών αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, περνούν 81 από τα 130 αεροσκάφη της πτωχευμένης Air Berlin και των θυγατρικών της. Επίσης, εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό της Lufthansa και 1.700 από τους τέως υπαλλήλους της Air Berlin.

Συγκεκριμένα, η Lufthansa αγοράζει τα αεροσκάφη της θυγατρικής της Air Berlin, Niki, ενώ υπό τον έλεγχό της περνά και η επίσης θυγατρική της Air Berlin, η περιφερειακή αεροπορική εταιρεία LGW (Luftfahrtgesellschaft Walter) με έδρα το Ντόρτμουντ. Επιπλέον, 20 αεροσκάφη από τον στόλο της Air Berlin περνούν και αυτά υπό τον έλεγχο της Lufthansa.

To κόστος της συναλλαγής εκτιμάται πως θα αγγίξει τα συνολικά 210 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται και η έγκριση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού.

Επίσης, στα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα δημοσιεύονται πληροφορίες πως είναι πιθανή και συμφωνία μεταξύ EasyJet και Air Berlin, ώστε να αποκτήσει η πρώτη 20 με 30 αεροσκάφη της Air Berlin. Ωστόσο από την πλευρά της EasyJet δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του τμήματος Cargo της Air Berlin αλλά και της τεχνικής της βάσης αυτό παραμένει ακόμα άγνωστο, όπως και η τύχη των υπολοίπων εργαζομένων της (που φτάνουν σχεδόν τους 6.900), μολονότι η διοίκηση της εταιρείας έχει υποστηρίξει πως οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, η διαφαινόμενη εξαγορά τμημάτων της Air Berlin από την Lufthansa έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ryanair, η οποία θέτει ζητήματα ορθής εφαρμογής και λειτουργίας των όρων ανταγωνισμού στους ευρωπαϊκούς αιθέρες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/CLEMENS BILAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.