Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Διώρυγα του Παναμά

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Διώρυγα του Παναμά

285
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Διώρυγα του Παναμά

Πριν από λίγες ημέρες ένα νέο ρεκόρ κατέγραψε η διευρυμένη διώρυγα του Παναμά, που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2016, όταν η τελευταία υποδέχθηκε το δισχιλιοστό Neo-panamax. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, καθώς καταδεικνύει την μεγεθυνόμενη σημασία της διώρυγας στο θαλάσσιο εμπόριο αλλά και την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας για τις ασφαλείς, αξιόπιστες και αποδοτικές υπηρεσίες που παρέχει η Αρχής της Διώρυγας του Παναμά.

Το δισχιλιοστό πλοίο, ήταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «COSCO Yantian», το οποίο εισήλθε στην διώρυγα από την πλευρά του Ειρηνικού, με προορισμό την Καραϊβική. Το πλοίο έχει μήκος 351 μέτρα και πλάτος 43, ενώ έχει συνολική μεταφορική ικανότητα 9.504 TEUs.

Η διευρυμένη διώρυγα του Παναμά έχει να επιδείξει ζηλευτά μεγέθη κατά τους πρώτους 15 μήνες της λειτουργίας της, έχοντας υποδεχτεί όχι μόνο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και πλοία μεταφοράς LPG και LNG. Πιο συγκεκριμένα από το σύνολο των πλοίων που έχουν διέλθει από την διώρυγα, το 54% είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το 29,2% πλοία LPG και το 8,6% πλοία LNG. H διώρυγα, όμως, έχει υποδεχθεί και μεγάλο αριθμό bulk carriers, δεξαμενοπλοίων, πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων αλλά και κρουαζιερόπλοιων, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 8,2%.

Μάλιστα, για την αγορά της κρουαζιέρας η νέα διώρυγα αναδεικνύεται ως ένας αγαπημένος προορισμός. Για τη νέα περίοδο κρουαζιέρας 2017-2018, που ήδη ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου, η Αρχή της Διώρυγας αναμένει να υποδεχτεί περισσότερα από 230 κρουαζιερόπλοια, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να αναμένεται να είναι το υπό ναυπήγηση «Norwegian Bliss», το οποίο θα μεταφέρει 4.200 επιβάτες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Alejandro Bolivar

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.