Μέσω ναυτιλίας η μείωση των εκπομπών CO2 στη Σουηδία

Μέσω ναυτιλίας η μείωση των εκπομπών CO2 στη Σουηδία

69
Μέσω ναυτιλίας η μείωση των εκπομπών CO2 στη Σουηδία

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει σε ετήσια βάση ένα ποσό της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ με στόχο να ενισχύσει την δια θαλάσσης διακίνηση εμπορευμάτων αντί της χερσαίας εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «Eco-bonus for shipping».

Όπως σημειώνει η Ένωση των Σουηδών Εφοπλιστών, η οποία χαιρετίζει την απόφαση της Στοκχόλμης, στρατηγική επιδίωξη είναι να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με ενίσχυση της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων αλλά και των εσωτερικών υδάτινων οδών της χώρας.

Με την εφαρμογή του συστήματος «Eco-bonus for shipping», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ σχετικά με την κρατική στήριξη της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, εκτιμάται πως θα προκύψει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 της τάξης του 70% για κάθε διανυόμενο τονοχιλιόμετρο.

Για τον Rikard Engström, CEO της Ένωσης Σουηδών Εφοπλιστών, η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ναυτιλία μπορεί να επιτρέψει τη μείωση του συγκοινωνιακού φόρτου στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο της χώρας και να οδηγήσει σε επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για μείωση ρύπων και προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει πως στην Σουηδία μόλις το 3% των αγαθών που διακινούνται εντός της εγχώριας αγοράς μεταφέρεται με πλοία, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό συμμετοχής της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων αγγίζει το 40%. Για την Ένωση των Σουηδών Εφοπλιστών με την υποστήριξη πλέον της κυβέρνησης υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η δια θαλάσσης διακίνηση εμπορευμάτων, αρκεί αυτή να αξιοποιηθεί πλήρως από τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Φωτό: flickr.com/Stefan Lins

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.