Συνεχής πτώση στα λειτουργικά κόστη των πλοίων

Συνεχής πτώση στα λειτουργικά κόστη των πλοίων

567
Συνεχής πτώση στα λειτουργικά κόστη των πλοίων
Φωτο: HELMEPA

Σημαντική πτώση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρόνια στα λειτουργικά κόστη των βασικών κατηγοριών πλοίων (bulkers, tankers, containerships) κατά τη διάρκεια του 2016. Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του διεθνούς οίκου Moore Stephens, τα κόστη λειτουργίας των δεξαμενόπλοιων μειώθηκαν κατά 1,7% το 2016 σε σχέση με το 2015, ενώ παρόμοια μείωση υπέστησαν και τα έξοδα για τη λειτουργία των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (1,9%). Μικρότερη πτώση (-0,6%) σημειώθηκε στα έξοδα για τη λειτουργία των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ό,τι αφορά τα crew expenses, μείωση κατά 1,8% καταγράφηκε στα δεξαμενόπλοια το 2016 σε σχέση με το 2015, σε σύγκριση με το -1,3% που είχε καταγραφεί το 2015. Τα crew expenses στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μειώθηκαν κατά 0,6% το 2016 συγκριτικά με το 2015, συγκριτικά με το -1,1% του 2015. Στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από την άλλη πλευρά, τα crew expenses το περασμένο έτος σημείωσαν αύξηση ύψους 1,1% σε σχέση με το 2015, σε αντίθεση με το 2015 που είχε καταγραφεί πτώση 3,3%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Moore Stephens, τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη οφείλονται στη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών και εισφορών, καθώς όπως ανέφερε ο Richard Greiner, αναλυτής και συνεργάτης της Moore Stephens, έχει παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των μεγάλων ναυτικών ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα διεθνώς.

Παρά το γεγονός πως το 2016 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τη ναυτιλία, το περασμένο έτος έκλεισε με μια νότα αισιοδοξίας, σύμφωνα με την έρευνα Moore Stephens Shipping Confidence Survey.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.