Η υπεργιγάντωση της Emirates και τα ερωτηματικά ως προς την ασφάλειά της

Η υπεργιγάντωση της Emirates και τα ερωτηματικά ως προς την ασφάλειά της

901
Η υπεργιγάντωση της Emirates και τα ερωτηματικά ως προς την ασφάλειά της

Τον τελευταίο καιρό το κλίμα που επικρατεί ή μάλλον όπως διατυπώνεται από τα διεθνή ΜΜΕ γύρω από την Emirates Airlines μοιάζει να μην είναι και το καλύτερο. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα Airbus A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου, πετούσε με τα χρώματα της πολυβραβευμένης εταιρείας σε επικίνδυνα χαμηλό ύψος, σε σχέση με το προβλεπόμενο, κατά την διάρκεια προσέγγισής του στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας.

Σύμφωνα με την Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία και εξετάζει ήδη το γεγονός, το συμβάν χαρακτηρίζεται ως ‘επικίνδυνο περιστατικό’, ένας ορισμός για συμβάντα που παρολίγο να εξελιχθούν σε ατυχήματα.

Πηγή της ρώσικης υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αναφέρει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους δήλωσε ‘όλα καλά’ στον πύργο ελέγχου και ‘όλα πολύ καλά’ μετά και τη δεύτερη αποτυχημένη επιχείρηση προσγείωσης. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών της Κίνας οι οποίες δεν επέτρεψαν την επέλαση της Emirates με νέους προορισμούς στην Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές όπως καταγράφουν τα διεθνή πρακτορεία αρνήθηκαν, όχι μόνο την ένταξη νέων δρομολογίων όσο και περισσότερων πτήσεων προς τους ήδη υπάρχοντες προορισμούς που εξυπηρετεί η εταιρεία, με αιτιολογία σοβαρά γεγονότα μη υιοθέτησης των κανόνων διεθνούς ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας από τον αερομεταφορέα του Ντουμπάι.

Από την άλλη, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η κίνηση αυτή της Κίνας δε θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα στην Emirates η οποία ήδη εκτελεί πολυάριθμες και εξαιρετικά αποδοτικές σε πληρότητα πτήσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το περασμένο έτος αεροσκάφος της εταιρείας συνετρίβη χωρίς θύματα εντός του αεροσκάφους και στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Είναι πασιφανές ότι η υπεργιγάντωση της εταιρείας ή ενοχλεί κάποιους διεθνείς παρατηρητές ή πράγματι η εταιρεία αντιμετωπίζει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα ως προς τον έλεγχο της ασφάλειας των πτήσεων της.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην πτήση για Μόσχα της Emirates, που χαρακτηρίστηκε η ασφαλέστερη εταιρία για το 2016 από την Skytrax, οι 446 επιβάτες και το προσωπικό δεν υπέστησαν κανέναν τραυματισμό αλλά ούτε προκλήθηκε κάποια ζημία στο αεροσκάφος.

Η Emirates είναι μαζί με άλλες εταιρείες του Κόλπου στο στόχαστρο τόσο των αμερικανικών αερομεταφορέων όσο και των ΜΜΕ εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξής τους. Πολλοί αναλυτές μάλιστα αναφέρουν πολυεπίπεδες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις των Εμιράτων προς τους εθνικούς τους αερομεταφορείς, γεγονός που οι επικεφαλής και τα κράτη τους αρνούνται.

Πηγή: Reuters

Φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/Emirates Airlines

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.