Φιλί ζωής στα γερμανικά ναυπηγεία από την επιβατηγό ναυτιλία

Φιλί ζωής στα γερμανικά ναυπηγεία από την επιβατηγό ναυτιλία

301
Φιλί ζωής στα γερμανικά ναυπηγεία από την επιβατηγό ναυτιλία

Τα γερμανικά ναυπηγεία έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους από την ποντοπόρο στην επιβατηγό ναυτιλία και συγκεκριμένα στη ναυπήγηση επιβατηγών πλοίων, πορθμείων, σκαφών αναψυχής, άλλων πλοίων ειδικού σκοπού και βεβαίως κρουαζιερόπλοιων. Η εξειδίκευση που επιδίωξαν και πέτυχαν τα γερμανικά ναυπηγεία σε συγκεκριμένες και απαιτητικές αγορές είναι αυτή που τους επέτρεψε σε μία εποχή μεγάλης κρίσης να καταγράψουν μεγάλο αριθμό νέων παραγγελιών το 2016, αποκτώντας σε παγκόσμιο επίπεδο μερίδιο σχεδόν 18% σε όρους αξίας παραγγελιών.

Αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η γερμανική Ένωση Ναυπηγικής Βιομηχανίας και Θαλάσσιας Τεχνολογίας (VSM). Η έρευνα δείχνει πως η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες αγορές και τύπους πλοίων και η επένδυση σε νέες τεχνολογίες αποτέλεσε το συγκριτικό πλεονέκτημα των γερμανικών ναυπηγείων σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Έχει ενδιαφέρον πως ενώ το 2011 η αξία των εξαγωγών των γερμανικών ναυπηγείων άγγιζε τα 1,8 δις ευρώ και η αξία των ανεκτέλεστων παραγγελιών τα 8,4 δις, το 2016 η μεν αξία των εξαγωγών έφτασε τα 3,6 δις, η δε αξία των ανεκτέλεστων παραγγελιών τα 18,5 δις.

Από την έρευνα προκύπτει πως αν τα γερμανικά ναυπηγεία επιθυμούν να διατηρήσουν την επιτυχημένη τους πορεία θα πρέπει να παραμείνουν συνεπή ως προς την επένδυσή τους στην καινοτομία και στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής ποιότητας, ενώ απαραίτητο είναι να εισέλθουν δυναμικά και στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Τα γερμανικά ναυπηγεία δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία, εάν θέλει να καταστεί όχι μόνο βιώσιμη αλλά και ανταγωνιστική μεσο-μακροπρόθεσμα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/LUKAS SCHULZE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.