Οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για την ANEK

Οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για την ANEK

124
Οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για την ANEK

Ο όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2017 δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Εμφανίζοντας αύξηση σε όλες τις κατηγορίες μεταφορικού έργου και εκτελώντας συνολικά 7% περισσότερα δρομολόγια σε σχέση με τη συγκρίσιμη περίοδο, τα πλοία του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2017 διακίνησαν συνολικά 356 χιλ. επιβάτες έναντι 339 χιλ. το α’ εξάμηνο του 2016, 62 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 56 χιλ. και 70 χιλ. φορτηγά, έναντι 67 χιλ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του στόλου, πραγματοποιήθηκαν εκναυλώσεις πλοίων της εταιρείας στο εξωτερικό.

Σε συνέχεια των δύο τελευταίων κερδοφόρων χρήσεων, ο όμιλος της ΑΝΕΚ το α’ εξάμηνο του 2017 διατήρησε την κερδοφορία του και εμφάνισε σημαντική βελτίωση των καθαρών αποτελεσμάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Η αύξηση της μέσης τιμής των καυσίμων, σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016, είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους και τη μείωση του EBITDA. Εντούτοις, το μικρότερο χρηματοοικονομικό κόστος, τα χρηματοοικονομικά έσοδα και τα θετικά επενδυτικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2017, οδήγησαν στη βελτίωση των καθαρών αποτελεσμάτων και στην ενίσχυση της καθαρής θέσης του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα στον κλάδο χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, γεγονός που έχει επίπτωση στα έσοδα και τα λειτουργικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν είναι ενδεικτικά των ετήσιων.
Μικρή άνοδο παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το α’ εξάμηνο του 2017 και ανήλθε σε 65,3 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 65,0 εκατ. τη συγκρίσιμη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 58,0 εκατ. ευρώ έναντι 57,8 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για α’ εξάμηνο του 2017 ανήλθαν σε κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 9,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2016, ενώ αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 3,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 7,9 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Χριστάκης

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.