Νέες κυρώσεις επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα

    84
    Νέες κυρώσεις επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα

    Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, εξέδωσε νέο εκτελεστικό διάταγμα για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα την Πέμπτη. Οι προκλητικές, αποσταθεροποιητικές και κατασταλτικές ενέργειες και πολιτικές της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας αποτελούν συνεχή απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διατάραξη των διεθνών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει ο Λευκός Οίκος.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να στοχεύουν όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να κερδίσουν, να αποκτήσουν πρόσβαση και να μεταφέρουν κεφάλαια που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να προωθήσει τα προγράμματα των όπλων μαζικής καταστροφής. “Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα για να δείξουμε στην ηγεσία της ότι το καλύτερο και μοναδικό μονοπάτι είναι να επιστρέψουμε στην αποπυρηνικοποίηση”.

    Η εντολή εξουσιοδοτεί επίσης τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ασχολούνται με την κατασκευή, την ενέργεια, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την αλιεία, την τεχνολογία της πληροφορίας, τη μεταποίηση, την ιατρική και τις υπηρεσίες μεταφοράς στη Βόρεια Κορέα.

    Περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία λιμένων, τον έλεγχο ή τη λειτουργία οποιουδήποτε λιμένα στη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε θαλάσσιου λιμένα, αερολιμένα ή λιμένα εισόδου. Επιπλέον, οι κυρώσεις στοχεύουν σε σημαντικές ποσότητες εισαγωγής ή εξαγωγής στη Βόρεια Κορέα οποιουδήποτε προϊόντος, υπηρεσίας ή τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αρχές στοχεύουν σε άτομα και οντότητες που ασχολούνται με το εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν αυτό το εμπόριο.

    Το διάταγμα απευθύνεται απευθείας στις ναυτιλιακές και εμπορικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας και εκδίδει απαγόρευση 180 ημερών για σκάφη και αεροσκάφη που έχουν επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απαγόρευση αυτή αφορά επίσης τα σκάφη που πραγματοποίησαν μεταφορά από πλοίο σε πλοίο που έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα εντός 180 ημερών.

    Η εντολή παρέχει επίσης στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών πρόσθετη εξουσία να αποκλείει οποιαδήποτε κεφάλαια που προορίζονται ή διέρχονται από λογαριασμούς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, τα οποία ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή είναι στη ιδιοκτησία ατόμου των Η.Π.Α. Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή της διευκόλυνσης του εμπορίου με τη Βόρεια Κορέα ή τους ορισμένους υποστηρικτές της.

    Οι επιπλέον κυρώσεις της Αμερικής προς τη Β. Κορέα μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την απόδοση της ναυλαγοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους και να επηρεάσει θετικά την απορρόφηση της προσφοράς των πλοίων.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KCNA

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.