Προτεραιότητα για τη Ναυτιλία η προστασία των θαλασσών

Προτεραιότητα για τη Ναυτιλία η προστασία των θαλασσών

74
Προτεραιότητα για τη Ναυτιλία η προστασία των θαλασσών

Η Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των εμπορικών πλοίων ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο να επιδείξει την ίδια αυστηρότητα και στην διαχείριση των αποβλήτων στην ξηρά.

Ο Ralf Nagel διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών σε δηλώσεις του τόνισε πως η ποντοπόρος ναυτιλία έχει αναλάβει από μέρους της όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προστασία των θαλασσών. «Κανόνες αυστηροί και με παγκόσμια εφαρμογή απαγορεύουν πια την ριψη στην θάλασσα από τα πλοία όλων των πλαστικών και των υπόλοιπων επικίνδυνων για το περιβάλλον απορριμμάτων. Σε όποιον παραβιάζει αυτούς τους κανόνες» τονίζει ο Ralf Nagel, «επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα».

Για την Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών η θάλασσα δε μπορεί να είναι ή να γίνει μία «χωματερή» και ιδίως για πλαστικά απορρίμματα και μικροπλαστικά, δηλαδή τις μικροσκοπικές ίνες του πλαστικού, που χρειάζονται πολλά χρόνια για να διαλυθούν, ενώ πέρα από τις τοξικές ουσίες που τα ίδια εμπεριέχουν, απορροφούν επιπλέον τοξικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται στο θαλασσινό νερό, π.χ. επιβραδυντικά καύσης, αντιοξειδωτικά PCB, DDT, κ.ά. «Και αυτό που δε μπορούν οι ναυτικοί στα πλοία μας να καταλάβουν» τονίζει ο Ralf Nagel «είναι πως ενώ τα απόβλητα πλοίου και τα κατάλοιπα φορτίου διαχωρίζονται εν πλώ, όταν αυτά παραδίδονται στους λιμένες σε μερικές περιπτώσεις καταλήγουν όλα μαζί σε μία χωματερή».

Η Διεθνής Σύμβαση για την πρόληψη της Ρύπανσης από πλοία (MARPOL) ορίζει μεταξύ άλλων πως σε κάθε εμπορικό πλοίο και κρουαζιερόπλοιο πρέπει να πραγματοποιείται διαχωρισμός των αποβλήτων. Τα πλαστικά απόβλητα επιτρέπεται  να απορρίπτονται μόνο στους λιμένες. Μάλιστα, σε κάθε πλοίο πρέπει να διατηρείται ένα «βιβλίο απορριμμάτων» σχετικά με την ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων, το οποίο μπορεί να υπόκειται σε έλεγχο ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια επιθεωρήσεων στους λιμένες και τυχόν παραβάσεις τιμωρούνται με αυστηρές ποινές και πρόστιμα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης των Γερμανών Εφοπλιστών «στις αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η αναθεωρημένη οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου. Στη συνέχεια πρέπει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν στους λιμένες τους όλους τους στόχους για τον διαχωρισμό και την διάθεση των αποβλήτων σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη Σύμβαση MARPOL του ΙΜΟ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης εκφράζει την ικανοποίηση των Γερμανών εφοπλιστών, σημειώνοντας πως οι νέες οδηγίες θα εφαρμοστούν χωρίς να επιβληθεί κάποιο νέο τέλος, γεγονός που σημαίνει καμία επιβάρυνση για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Αλλά ζητά να υπάρξει πραγματική εφαρμογή των κανονισμών και να μην καταλήγουν, ιδίως, τα πλαστικά που αφήνουν στους λιμένες τα πλοία, εκ νέου στην θάλασσα λόγω ελλειπούς τήρησης των κανόνων στην ξηρά. Ενδεικτικό είναι το γράφημα που ετοίμασε η Ένωση των Γερμανών Εφοπλιστών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAVID CHANG

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.