Τα πάνω κάτω στις επιθεωρήσεις πλοίων στον Πειραιά

Τα πάνω κάτω στις επιθεωρήσεις πλοίων στον Πειραιά

2206
Τα πάνω κάτω στις επιθεωρήσεις πλοίων στον Πειραιά

Η απόφαση του πρωθυπουργού να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων έχει προκαλέσει προβληματισμό και αμφιθυμία στη ναυτιλιακή αγορά.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Όμως εντύπωση προκάλεσε σε όλο τον Πειραιά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε μάλλον αιφνιδιαστικά εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Γνώστες της ελληνικής ναυτιλιακής πραγματικότητας σχολιάζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και είναι εξαιρετικά αιφνίδια και ίσως επηρεασμένη από λάθος επιχειρηματολογία, αφού δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα ούτε κάποια παρατυπία από την έκδοση των πιστοποιητικών για το εν λόγω πλοίο αλλά ούτε και κάποια τεχνολογική ή κατασκευαστική δυσλειτουργία ή κακοτεχνία στο δεξαμενόπλοιο.

Αντιθέτως το πλοίο, αν και παλαιό, όπως ορίζει η νομοθεσία για όλα τα δεξαμενόπλοια της χωρητικότητάς του, που μεταφέρουν συγκεκριμένο φορτίο εντός Ελλάδος, είχε μετασκευαστεί σε double hull και είχε ενδελεχώς επιθεωρηθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές πριν λίγα χρόνια ως όφειλε. Όπως μας αναλύουν γνώστες του συγκεκριμένου θέματος, οι διατάξεις της MARPOL είναι ιδιαίτερα αυστηρές για τα νεότερα δεξαμενόπλοια και λιγότερο «απαιτητικές» για τα παλαιά, αφήνοντας τον εθνικό νομοθέτη να ορίσει το πλαίσιο και τα “όρια” λειτουργίας τους. Στην Ελλάδα η εθνική νομοθεσία ήταν και παραμένει αυστηρή ακόμα και για μικρά δεξαμενόπλοια που εκτελούν εσωτερικούς πλόες και μάλιστα πολύ πιο απαιτητική σε σχέση με άλλα ναυτιλιακά κράτη. Το πως όμως αντιμετωπίζεται μια κρίση όπως αυτή από τους κρατικούς λειτουργούς αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εν Ελλάδι είναι ένα άλλο θέμα. Και εδώ οφείλουμε να τονίσουμε ότι δεν αφορά κανέναν το κατά πόσο ανταποκρίθηκαν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς μετά το συμβάν αλλά το εάν η παρέμβασή τους ήταν αποτελεσματική και κυρίως επιτυχής. Δεν είναι θέμα δηλαδή χρονικής αμεσότητας αλλά ποιοτικής παρέμβασης η διαχείριση μιας κρίσης.

Επιπρόσθετα, σχετικά με την παραπάνω απόφαση του πρωθυπουργού ως προς τις επιθεωρήσεις πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι επιθεωρήσεις στα πλοία θα πρέπει να εκτελούνται από ανεξάρτητους νηογνώμονες, ενώ οι κρατικές αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε έναν ρόλο ελεγκτή και σύγχρονου ρυθμιστικού παράγοντα της ασφάλειας στην θάλασσα. Το βέβαιο είναι όμως ότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίοι τράγοι. Όπως πολλοί τονίζουν αυτές τις μέρες, η εύκολα κατευθυνόμενη κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται από συγκεκριμένους αδαείς ή μεροληπτικούς δημοσιογράφους, κέντρα και φορείς με συγκεκριμένες ιδεολογικές ατζέντες αλλά και κάποιους άστοχους πειραματισμούς ή απειρία ατόμων σε κέντρα και φορείς ευθύνης. Ας μην ξεχνάμε, όπως μας υπενθυμίζουν κάποιοι πιο ειδικοί από τους ρεπόρτερ- ανακριτές, ότι και στο «Expess Samina» οι πρώτοι που κλήθηκαν προς απολογία από τον εισαγγελέα ήταν οι επιθεωρητές του τότε ΥΕΝ.

Αρκετοί σχολιαστές τονίζουν ότι σήμερα θα πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια του συγκεκριμένου «ατυχήματος», να εξεταστούν όλες οι εκδοχές που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου και τελικά να επανεξεταστεί ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τέτοιες αιφνίδιες καταστάσεις σε ευαίσθητες περιοχές. Συνιστώνται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και όχι εξοστρακισμοί ή πολιτικές κορώνες αποπροσανατολισμού, που θυμίζουν άλλες εποχές. Διαφάνεια από τους αρμόδιους φορείς της δικαιοσύνης και υπευθυνότητα από τον Τύπο και τις οργανώσεις που διακρίνονται από βιασύνη να εκφέρουν απόψεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.