Τεχνολογική επανάσταση και στις προπέλες πλοίου

    1047
    Τεχνολογική επανάσταση και στις προπέλες πλοίου

    Ένα πρωτότυπο της πρώτης παγκοσμίως εγκεκριμένης από νηογνώμονα προπέλας πλοίου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing). Η διαμέτρου 1,350mm προπέλα, με την ονομασία «WAAMpeller», είναι το αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει τις εταιρείες Damen Shipyards Group, RAMLAB, Promarin, Autodesk και Bureau Veritas.

    Η προπέλα «WAAMpeller» κατασκευάστηκε από ένα κράμα νικελίου, αλουμινίου και χαλκού (NAB) στο RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB) στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι των μηχανικών ιδιοτήτων της προπέλας. Ο κ. Kees Custers, Project Engineer στο τμήμα R&D της Damen αναφέρει: «Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα υλικά κατασκευάζονται σε στρώσεις. Κατά συνέπεια, εμφανίζουν διαφορετικές φυσικές ιδιότητες σε διαφορετικές κατευθύνσεις – ένα χαρακτηριστικό γνωστό ως ανισοτροπία. Τα χαλύβδινα ή χυτά υλικά, από την άλλη πλευρά, είναι ισότροπα – έχουν τις ίδιες ιδιότητες σε όλες τις κατευθύνσεις». Λόγω της συγκεκριμένης κρίσιμης διαφοράς, ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η διεξαγωγή εκτεταμένων δοκιμών των ιδιοτήτων του υλικού της προπέλας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα του Bureau Veritas.

    Σύμφωνα με τον κ. Wei Ya, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή από το Πανεπιστήμιο του Twente στη RAMLAB, αυτή η μέθοδος κατασκευής αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που κατασκευάζονται τα αντικείμενα, ενώ στο μέλλον θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού.

    Το πρώτο αυτό πρωτότυπο θα χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή μιας δεύτερης προπέλας, εγκεκριμένης από το νηογνώμονα, με σκοπό να τοποθετηθεί σε ένα από τα ρυμουλκά της Damen.

    Φωτό: damen.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.